Raid India (2001) Delft - New Delhi - Delft
2 vrienden, 1 eend 1 doel: New Delhi in India
In een uitgebreid reisverslag doen ze hun verhaal. Spannend boeiend en met veel details kan je dit beter omschrijven als een reisboek van 42 internet pagina's, en op bijna alle pagina's een prachtige foto. Wij wensen jullie veel lees plezier (Menno Spoormaker)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maandag 25 december 2000, Esfahan -Saveh
Vandaag is het einddoel Saveh, maar 300 km rijden dus we kunnen gelukkig rustig aan doen vandaag. We nemen afscheid van Hooman en we zijn weer op weg. Het landschap is nog steeds erg droog en saai, we rijden ook nog steeds langs de rand van Iran`s grootste woestijn. Na een paar uur rijden komen we aan in Saveh. Op de heenweg zijn we hier ook al geweest, we hebben toen een aantal studenten ontmoet, waar we toen een feestje mee gebouwd hebben en een erg leuke avond mee gehad hebben. We hadden ze beloofd om ze weer op te zoeken op de terugweg en daar zijn we weer dus. Vanaf een telefooncel bellen we ze op, na een paar minuten komen ze al aanrijden. Een hartelijke ontvangst volgt. We eten en slapen bij Haddi en Sahid, het is nog steeds Ramadan dus als de zon onder is wordt er aangevallen, na het eten gaan we als verassing naar een voetbalwedstijd, zaalvoetbal. Het team van Teheran speelt tegen een team met allemaal oud Iraanse Internationals. De zaal zit bomvol en beiden teams hebben zo hun fanatieke aanhang wat gepaard gaat met vuurwerk, politie optreden (:flink rammen met een wapenstok), en veel geschreeuw. De wedstrijd is wel spannend maar het is toch heel anders dan een wedstrijd in de openlucht. Na de voetbalwedstrijd gaan we weer terug naar huis. Het hele gezin is aanwezig nu, de gezinnen zijn groot in Iran, gemiddeld zo`n 8 of 9 kinderen. We zitten met zijn allen in de woonkamer, hier speelt alles zich af, geen meubels, we zitten op de Perzische tapijten. Het lijkt erop alsof we vanavond ook in de woonkamer zullen slapen, het broertje van Haddi en Said ligt hier in ieder geval al te slapen, wij zijn ook erg moe maar het lijkt erop alsof het laat gaat worden, het is wel gezellig maar het probleem is dat iedereen erg gebrekkig Engels spreekt. Morgen wordt het erg vroeg opstaan, we zijn tenslotte op bezoek bij een zwaargelovig moslimgezin dus morgenvroeg rond een uur of 5:30 voordat de zon opkomt (Rammadam) gaan we ontbijten. Eindelijk gaan we dan eens slapen, met z`n allen op de Perzische tapijten in de woonkamer, het is inmiddels alweer een uur of 1:00 `s nachts, nog een uur of 4 slapen dus, dat wordt wat morgen, als we Tabriz willen halen moeten we 850 km rijden.

Dinsdag 26 december, Saveh - Tabriz
De volgende ochtend worden we inderdaad heel vroeg wakker gemaakt, het is nog pikdonker buiten, het ontbijt bestaat uit rijst, brood, gekookte groenten en yoghurt, maar de maaltijd smaakt toch verbazingwekkend goed zo vroeg in de ochtend. Als het licht is nemen we ook maar eens afscheid want we hebben heel wat km-ers af te leggen vandaag, het zal wel weer een race tegen de klok worden. Vanaf Saveh rijden we nu steeds verder naar het noorden, het zal nog kouder worden dan het al is. We hopen dat het met de sneeuw mee zal gaan vallen. Als we een paar uur gereden hebben echter, wordt het witter en witter om ons heen, we komen ook steeds hoger nu. Op een gegeven moment begint het zelfs te sneeuwen, toch nog een witte kerst dus. Gelukkig blijven de wegen goed berijdbaar, maar toch moeten we langzamer rijden voor de veiligheid, en we hebben al zo weinig tijd. Het laatste stuk rijden we dan toch weer door het donker, maar alles gaat gelukkig goed. Als we eenmaal in Tabriz zijn begint de gebruikelijke puzzelzoektocht naar het hotel weer. Het wil niet meezitten vandaag, pas na een uur zoeken vinden we een geschikt hotel, niet al te duur en een veilige plek voor de auto. Een restaurantje vinden blijkt ook een moeilijke opgave, na veel rondvragen en zoeken vinden we een klein eettentje, een Iranese hamburger, lekker is anders. We nemen een taxi terug naar ons hotelletje, dat is wel erg relaxed aan Iran, de taxi kost echt bijna geen geld.

Woensdag 27 december, Tabriz - Doğubayazit
De volgende dag is het EID, het einde-van-de-Ramadan-feest (suikerfeest). Aan het ontbijt ontmoeten we een Engelsman, hij is op de motor op weg naar India, hij komt dus vanuit het koude Turkije gereden, we krijgen te horen dat het inderdaad behoorlijk koud gaat worden in het Oosten van Turkije, veel sneeuw op de wegen, dat kan wat gaan worden.
Voordat we vertrekken gaan we nog even de stad in, we gaan opzoek naar sneeuwkettingen en antivries. Het valt niet mee om alles te vinden, veel winkels zijn gesloten wegens EID. Een vriendelijke Iraniër schiet ons te hulp en hij helpt ons met de aanschaf van de sneeuwkettingen.
Rond een uur of 11:00 kunnen we vertrekken. Vandaag rijden we als alles goed gaat Turkije weer binnen, Doğubayazit, zo`n 40 km na de grens met Turkije, is het einddoel voor vandaag. Het besneeuwde landschap is prachtig, gelukkig geen sneeuw vandaag, een straalblauwe lucht en de wegen zijn gelukkig allemaal vrij van sneeuw. Het besneeuwde landschap is prachtig, we moeten nog een pas over voor we bij de grens zijn.

Als we bij de grens aankomen is het zo`n uur of 16:00. We vrezen het ergste, uren wachten, onvriendelijke douaniers etc, de vorige keer deden we over deze grensovergang een uur of 4, gelukkig gaat het deze keer een stuk soepeler, na een uurtje staan we alweer aan de andere kant. Het is helaas al donker, het laatste stuk tot Doğubayazit moeten we in het donker afleggen, het is gelukkig erg rustig op de weg, weinig last van tegenlicht. We worden een aantal keer aangehouden, Turkije is weer het land van de militairen, de militairen die ons aanhouden dragen een bivakmuts tegen de koude en ze zijn uitgerust met grote machinegeweren, ze zien eruit alsof ze net een bank overvallen hebben... de internet-toko gaat sluiten hier, ik moet er een eind aan breien.... tot snel...
 
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact