Raid India (2001) Delft - New Delhi - Delft
2 vrienden, 1 eend 1 doel: New Delhi in India
In een uitgebreid reisverslag doen ze hun verhaal. Spannend boeiend en met veel details kan je dit beter omschrijven als een reisboek van 42 internet pagina's, en op bijna alle pagina's een prachtige foto. Wij wensen jullie veel lees plezier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Woensdag 1 november en donderdag 2 november 2000, Quetta
De volgende dagen rusten we wat uit, in Quetta zelf is weinig te zien, geen interessante gebouwen of andere bezienswaardigheden, maargoed de stad en z'n inwoners zijn interessant genoeg, je kunt je hier uren vermaken door gewoon door de straten te zwerven. Quetta is volgens de Lonely Planet (the Holy Bible) de minst vervuilde stad van Pakistan, in dat geval staat ons nog wat te wachten, wat een stinkstad, de smog hangt in dikke wolken boven de stad, overal ligt rotzooi, het stinkt en het is een groot ongeordend zooitje bij elkaar.
Morgen rijden we weer verder, we zijn nu genoeg uitgerust en een beetje voorbereid op wat komen gaat. Omdat we de bergen zoveel mogelijk proberen te vermijden, het eendje houdt niet zo van al dat klimmen, rijden we morgen eerst een stuk naar het zuidwesten, richting Jacobabad. Na Jacobabad rijden we weer de goed richting op, richting noordoosten, Dera Ghazi Khan, zodat we de bergketen ontwijken. Tim, met z’n Royal Enfield rijdt met ons mee, het is een aardige vent dus dat zit wel goed. Richard en Helmut zijn vanochtend al vertrokken, zij nemen de route dwars door de bergen, wellicht ontmoeten we hen weer in Dera Ghazi Khan. Joachim en Neil reizen per trein verder en proberen zo snel mogelijk in India te komen, misschien dat we ze weer in India ontmoeten. Het is jammer dat iedereen weer z'n eigen weg gaat, het was erg gezellig met z'n allen.

Vrijdag 3 november 2000, Quetta
We verlaten vandaag Quetta weer, we zijn een beetje tot rust gekomen en we hebben zin om weer verder te rijden. Tim op de Royal Enfield rijdt dus ook weer met ons mee, hij rijdt nog twee dagen met ons op, bij Dari Khazi Khan zal hij afslaan richting Lahore in het oosten van Pakistan, wij gaan verder richting Peshawar, naar het noorden.
Omdat we de bergen vandaag een beetje willen vermijden en omdat we gehoord hebben dat de wegen door de bergen erg slecht zijn, besluiten we een stuk om te rijden. Om de bergen te ontwijken moeten we in een soort driehoek om de bergen heenrijden, we rijden richting het zuidoosten, terwijl we eigenlijk naar het oosten moeten. We staan vroeg op, we weten niet precies hoe de wegen zullen zijn vandaag, en we moeten een behoorlijke afstand afleggen, zo'n 400 km. 400 km klinkt niet al te veel, maar om 400 km door Pakistan te rijden is behoorlijk veel, je moet constant ezelkarren, paard en wagen, tractoren, trucks enz inhalen, vaak zijn de wegen erg smal en kun je tijden lang niet inhalen, daarbij zijn de wegen vaak ook nog eens beroerd slecht zodat je niet te snel kunt rijden. Als je geluk hebt haal je een snelheid van 50 km per uur gemiddeld. Quetta ligt in de bergen, op zo'n 1300 m hoogte, dus we moeten eerst een tijdje afdalen om weer op de eindeloze vlaktes te komen. Het berglandschap is wederom erg mooi, temeer omdat er ook een rivier langs de weg loopt, het is groen en heuvelachtig hier, wel prettig om weer eens wat groen te zien, de route van Bam naar Quetta, zo'n 1000 km, was één en al woestijn. Onderweg komen we veel kamelen karavanen tegen, een erg mooi gezicht, ze lopen met z'n allen achter elkaar, bepakt en al, mensen op de rug etc. Als we langs een soort kamelen rustplaats komen stoppen we even om foto's te maken, we tellen zo'n 25 kamelen. Als een van de Pakistani ons wenkt lopen we richting de kamelen om nog wat close-up foto's te maken. We beginnen een gesprekje in gebrekkig Engels. De Pakistaan vraagt of we op de rug van de kameel willen zitten, natuurlijk nemen we z'n aanbod meteen aan. De kameel ligt een beetje te relaxen, ik klim voorzichtig op z'n rug, dan komt hij omhoog, eerst de achterpoten half uitgeklapt, ik schiet naar voren, ik kan me nog net vasthouden aan het zadel, dan komt gelukkig ook de voorkant omhoog, was ik toch bijna voorover van z'n rug gegleden, gelukkig ging het net goed. Een stukje lopen, je zit erg hoog, ik denk wel zo'n drie meter, mooi uitzicht vanaf hier. Marnis wil het ook even proberen, hij heeft gezien hoe ik er bijna aflazerde dus hij houdt zich goed vast. Tim heeft zoiets van laat maar. Na deze aangename pauze rijden we weer verder, als we uit de bergen zijn komen we weer midden in de woestijn, we hadden gehoopt dat we geen woestijn meer zouden krijgen, maar helaas. Het is heet, de weg is erg slecht, we moeten erg voorzichtig rijden, de weg zit vol met gemene diepe gaten en een diep gat kan vataal zijn.

Uren rijden we weer door de saaie, dorre droge woestijn, aan het eind van de middag rijden we Jacobabad binnen, ons doel van vandaag. We weten niet eens of er een hotel is hier maar we gaan maar eens even een kijkje nemen hier. De armoede komt ons weer tegemoet.

De welvaart is nog minder dan we gewend zijn in Pakistan, misschien dat het zuiden nog armer is dan de rest van het land. De stad is stoffig, overal paard en wagen, ezelkarren, ossen, geiten, kippen, overbevolking, open riool, stank, vuilnis, ambachtelijke arbeid enz. We zijn natuurlijk weer een grote trekpleister hier, blanken uit het westen met een gekke rode auto en een oude motor, we worden omsingeld als we stoppen, we vragen iemand naar een hotel, wonder boven wonder spreekt hij een beetje Engels en hij weet ook nog een hotel, hij spring op z'n brakke brommer en we volgen hem. Dwars door de ellende heen komen we aan bij ons hotel. De eend kan op de binnenplaats, ik was al even bang dat ie op straat moest staan. We krijgen een kamer in het VIP-gedeelte van het hotel. Als dit het VIP gedeelte is, dan ben ik benieuwd hoe de rest eruit ziet, denk ik bij mezelf. De hagedissen lopen over de muren, de vliegen en muggen vliegen in het rond en het stinkt, nou ja het is maar voor een nachtje en we hebben een bed, dus wat hebben we te klagen?
's Avonds gaan Marnix en ik het stadje even in, in het centrum kun je nog goed de Engelse invloed zien, met name in de architectuur zie je het goed terug. We worden aangesproken door een paar Pakistani, we moeten thee drinken met ze. Als we binnen komen bevinden we ons in een klein architectenbureautje, er hangen allerlei tekeningen aan de muur en er staan wat maquettes, alles is met de hand getekend, geen computertekeningen, het ziet er allemaal wat primitief uit, maar wel leuk om even te zien. Veel werk is er niet voor de architect, er wordt weinig gebouwd in dit land. Als we weer verder lopen worden we aangesproken door een paar studenten, we wilden eigenlijk terug naar het 'hotel' maar we gaan toch nog maar even wat drinken met ze. Ze laten ons het een en ander van het stadje zien, we rijden een beetje rond met paard en wagen, dit is de taxi, we zien het station, een belangrijke moskee etc. Na de sightseeing tour gaan we terug naar het hotel, Tim ligt al te slapen en we volgen zijn voorbeeld maar.
 
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact