Raid India (2001) Delft - New Delhi - Delft
2 vrienden, 1 eend 1 doel: New Delhi in India
In een uitgebreid reisverslag doen ze hun verhaal. Spannend boeiend en met veel details kan je dit beter omschrijven als een reisboek van 42 internet pagina's, en op bijna alle pagina's een prachtige foto. Wij wensen jullie veel lees plezier (Menno Spoormaker)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dinsdag 19 december 2000, Bam - Yazd
‘s Ochtend staan we vroeg op, buiten is het nog donker en ijskoud,we hebben vannacht met kleren aan geslapen en een extra deken over onze slaapzak, het koelt hier in de woestijn `s nachts behoorlijk af dus. Na het ontbijt nemen we afscheid van Akbar, de eigenaar van het guesthouse.
Het einddoel voor vandaag is Yazd, zo`n 700 km rijden, maar de wegen zijn weer erg goed hier in Iran dus we zullen het wel halen. Het landschap is erg saai, alleen de besneeuwde bergtoppen zijn erg mooi.
Tegen het eind van de middag komen we aan in Yazd, het vinden van een hotel is weer eens een ware zoektocht, we zijn vlakbij maar we kunnen het hotel absoluut niet vinden. De mensen zijn erg behulpzaam, maar echt helpen kunnen ze vaak niet, we laten het kaartje van Yazd, dat in de Lonely Planet staat, zien maar na een paar minuten staren en klooien blijkt dat ze niet eens kunnen vertellen waar we precies op het kaartje zijn, soms hebben we het idee dat ze nog nooit een kaart van hun eigen stad hebben gezien. Na 20x vragen, erg vermoeiend, treffen we een Iraniër, die een beetje Engels spreekt en ook nog kaart kan lezen, godzijdank wijst hij ons het hotel.
‘s Avonds lopen we door de stad, de binnenstad is erg mooi, veel moskeen en andere oude bouwwerken, morgen zullen we alles wel bij daglicht gaan bekijken.

Woensdag 20 december 2000, Yazd
Vandaag gaan we de stad in voor een sightseeingtour, erg interessant, Yazd is de stad van het Zorostralistisch geloof, een geloof van meer dan 3000 jaar oud, ouder dan het Christendom en het Moslimgeloof, het element vuur is voor de Zorostrianen erg belangrijk dus hebben ze vele vuurtempels gebouwd, in deze tempels brand het eeuwige vuur. Verder hebben we de Tower of Silence bezocht, de Zorostrianen cremeren of begraven hun doden namelijk niet, ze 'dumpen' de overledenen in soort torens boven op een heuvel. Verder hebben we wat moskeen bezocht, al met al veel te zien in deze stad, misschien wel de interessantste Iraanse stad tot nu toe! Als we na het eten nog even door de verlaten bazaar lopen komen we een aantal Iraanse jongeren tegen, ze zitten met z`n allen om een vuurtje heen en als we langslopen zijn we bijna verplicht om bij ze te gaan zitten, we krijgen thee en fruit, erg leuk en aardig allemaal, het is alleen altijd zo jammer dat ze bijna geen Engels spreken.
Nadat we opgewarmd zijn aan het kampvuurtje lopen we weer naar het hotel, ik ga nog even verder werken aan m’n eendreisverslag en Marnix gaat wat relaxen op de hotelkamer. Na een uurtje typen heb ik er wel weer genoeg van en ik ga maar weer eens naar bedje t

Donderdag 21 december 2000, Yazd - Esfahan
Vandaag weer eens lekker uitslapen. Van Yazd naar Esfahan vandaag, is maar zo`n 300 km rijden, in Iran, met zijn goede wegen, een makkie. We vertrekken rond een uur of 12, het zonnetje schijnt, maar buiten is het toch best koud, de verwarming in de eend draait volle toeren, na een half uurtje rijden is de eend genoeg opgewarmd, de winterjassen kunnen weer uit. Onderweg stoppen we nog even om een kop oploskoffie te drinken. We waren alweer bijna vergeten dat het Ramadan is, dus eerst maar eens kijken of het mogelijk is om wat te drinken. In het wegrestaurantje waar we gestopt zijn is iedereen flink aan het roken thee drinken en eten, het maakt allemaal niet uit hier. De Iraniërs zijn helemaal niet zo van de Ramadan, in het begin leek het voor ons alsof iedereen zwaar moslim is, maar ondertussen blijkt de meerderheid van de bevolking toch niet strikt als moslim te leven.
Het is heel anders dan in Pakistan, daar zijn bijna alle mensen zelf zwaar moslim, in Iran is echter de overheid zwaar moslim, en legt het geloof op, maar de mensen zelf een stuk minder. In Iran is het bijvoorbeeld verboden om op straat te eten, te roken of te drinken tijdens de Rammadam, maar ondertussen eten, roken en drinken de mensen wel gewoon thuis of op plaatsen waar dat ongezien kan. In Pakistan heeft de overheid erg weinig invloed maar de mensen zelf zijn zo gelovig dat ze zich strikt aan alle moslimregels houden. In Pakistan hebben we nooit iemand zien eten, roken of drinken tijdens de Ramadan.

Aan het einde van de middag komen we aan in Esfahan, de komende dagen zullen we bij een kennis/vriend van Marnix verblijven. Op de heenweg hebben we ook een aantal dagen met deze jongen, Hooman, opgetrokken. We zijn uitgenodigd om een paar dagen bij hem te logeren, erg relaxed, hij heeft een groot appartement aan de rand van het centrum, van alle gemakken voorzien. We hebben afgesproken voor het guesthouse waar wij de vorige keer verbleven. Het weerzien met Hooman is erg leuk, de vorige keer hebben we ook een erg leuke tijd gehad, met hem en zijn Iraneze vrienden.
‘s Avonds zijn we uitgenodigd om bij zijn familie te eten, een typisch Iraneze maaltijd, veel rijst, heet gekruide groente, yoghurt, rundvlees, best lekker allemaal. Na het eten gaan we weer naar het appartement van Hooman, hij heeft een aantal vrienden uitgenodigd en we drinken sinds tijden weer eens alcohol. Zelfgestookte illegale whisky en wodka, vooral de whisky is verbazingwekkend goed gestookt. We hebben een mooie avond, na een paar weken geen alcohol heb je hem vrij snel hangen.

Vrijdag 22 t/m zondag 24 december 2000, Esfahan
We blijven van vrijdag t/m zondag in Esfahan, bij Hooman thuis, `s middags heeft Hooman zijn eigen dingen, wij gaan de stad in, er is een hoop te zien in deze stad en de bazaars zijn ook erg leuk.`s Avonds zitten we vaak bij Hooman, altijd gezellig druk, veel vrienden en familie over de vloer, we worden uitgenodigd bij familie om te eten, soms een beetje vermoeiend maar gelukkig zijn het geen eindeloze zittingen in Iran. Ook tijdens kerstavond zijn we bij Hooman, in Iran geen sprake van kerst maar we maken er toch een mooie kerstavond van, we koken een typisch Hollandse maaltijd voor Hooman, stukje vlees, aardappels en groente, erg lekker na al die rijstmaaltijden die we gewend zijn in Iran, Pakistan en India. Na het eten komt de drank weer op tafel en we gaan door tot in de kleine uurtjes. De volgende ochtend, het is eerste kerstdag vandaag, ben ik weer eens ouderwets brak, dat is lang geleden, ik ben misselijk en voel me allesbehalve goed. Na een warme douche en wat eten gaat het wel weer, vandaag is het helaas ook weer tijd om te vertrekken. We hebben een mooie en erg relaxte tijd gehad hier, maar helaas moeten we na een paar dagen ook weer verder. Jammer maar ook wel weer leuk om weer verder te trekken.
 
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact