Raid India (2001) Delft - New Delhi - Delft
2 vrienden, 1 eend 1 doel: New Delhi in India
In een uitgebreid reisverslag doen ze hun verhaal. Spannend boeiend en met veel details kan je dit beter omschrijven als een reisboek van 42 internet pagina's, en op bijna alle pagina's een prachtige foto. Wij wensen jullie veel lees plezier (Menno Spoormaker)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zondag 19 november, Varanasi
Ik word pas rond een uur of 9.00 wakker, over een uurtje zijn we in Varanasi. Als we aankomen op het station worden we meteen weer belaagd door tientallen riksjamannen. In de Lonely Planet hebben we een goed guesthouse gevonden, het Vishnu Resthouse, we vragen aan de riksjaman of die het guesthouse kent, hij kent het. Na een kwartiertje worden afgezet bij Vishnu Resthouse. We checken in en gaan naar onze kamer, toch vreemd, de Lonely Planet had een heel lovende omschrijving van het resthouse, maar zo fantastisch ziet het er allemaal niet uit hier. We lezen de tekst in de Lonely Planet nog maar eens: "Vishnu Rest House, is an excellent place right on the bank of the river. It's more spacious than most hotels in this area and has terrace offering greats views of the river" Ons Vishnu Resthouse is zo ongeveer het tegenovergestelde, vanaf het kleine dakterras kun je net een glimp van de rivier opvangen, en het woord spacious is hier al helemaal niet van toepassing. Conclusie we zijn weer eens genaaid, helaas hebben we al een nacht vooruitbetaald. Het is nog maar net middag en na onze brunch lopen we richting de rivier de Ganges, de heilige rivier die door Varanasi loopt. De heilige rivier brengt een verzameling interessante rituelen en taferelen met zich mee, het is een drukte van jewelste op de Ghats.

De ghats zijn de trapvormige oevers langs de rivier. De trappen lopen de rivier een stukje in. Overal Indianen, ze wassen zichzelf en ze wassen met het heilige water hun zonden van zich af, er wordt kleding gewassen, mensen drinken het water uit de rivier, overal bootjes voor bottochtjes voor toeristen, er wordt van alles verkocht, in de verte de rook van een crematie. Veel toeristen in Varanasi, dat is duidelijk, het zijn voornamelijk verdwaalde hippies op zoek naar spirituele zweefpraktijken, ze lopen erbij alsof ze Jezus zijn, sommige zijn al acht jaar verdwaald (op reis). Eigenlijk is het een beetje een triest gezicht, ze zijn de realiteit een beetje uit het oog verloren en gaan helemaal op in de Indiase cultuur, maargoed als rijke westerse blanke gaat je dat toch nooit lukken. Heb je nog een thuis als je al acht jaar op reis bent? De meeste van mijn vrienden zouden denk ik raar opkijken als ik na acht jaar weer eens zou aankloppen, nou ja ieder z'n eigen leven, ze willen waarschijnlijk niet anders. De inwoners van Varanasi zijn al behoorlijk verpest met z'n allen, door toeristen, zoals wij.

"Sir. Sir, very cheap boattrip".. , "my friend"...., Sir, Sir, where are you going... boattrip! Sir".
We lopen een stukje verder, "Hello Sir", een vriendelijk uitziende Indiaan komt op ons af. "Hello"..."Where are you from Sir?"... "We are from Holland"... Ohh, Holland, nice country sir, very nice, Holland"... "Yes, it's a good country".... How long you are in India?... "For about 1 week only, sir"... "Oh, where have you been, sir?"..."We have been in Delhi, Agra and now in Varanasi"... "Very nice sir".... You know sir, I have travelshop, do you want to come?, very, very cheap travels, very cheap, very nice places also, come with me, I will show you"... "Sorry, we arranged all the traintickets and stuff already at the trainstation".

Iedereen wil wat van je hier in India, iedereen probeert je te naaien waar je bijstaat. In het boek wat ik aan het lezen ben, "Are you experienced' van William Sutcliffe, (satirisch verhaal over het backpackers-wereldje in India) wordt dit omschreven als de Never-trust-an-Indian-they're-a-bunch-of-criminals-who-believe-it's-their-moral-right-to-rip-you-off-because-you-are-too-rich-for-your-own-good-so-even-if-they-are-being-friendly-watch-out-they-always-want-something-from-you Theory. Maargoed, we moeten er maar mee leren leven met deze theorie. In Iran, Turkije en Pakistan waren de mensen eerlijk, oprecht geïnteresseerd, vriendelijk enz, enz. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met het moslimgeloof, dat kan bijna geen toeval zijn denk ik. Maargoed in India wordt je dus overal en voor alles verneukt, je moet overal afdingen, mensen van je afschudden, letterlijk. We lopen langs de Ghats opzoek naar het echte Vishnu Resthouse, en ja hoor daar zien we het guesthouse. Inderdaad, aan de oever van de rivier, ruim opgezet gebouw, prachtig uitzicht over de Ganges, nu weten we zeker dat we vanmorgen verneukt zijn met dat nep Vishnu Resthouse. We vragen of er nog een kamer vrij is, morgenochtend komt er weer een kamer vrij, we vragen of hij de kamer vrij wil houden, geen probleem. We lopen wat rond langs de oever over de ghats, een eindje verderop schijnt een crematieplaats te zijn, we lopen er heen. We gaan zitten op een van de trappen en we kijken wat er gaande is, een aantal Indianen maakt een grote stapel hout, dan zien we dat er een lichaam wordt aangevoerd, het lichaam is gewikkeld in felgekleurde stof en wordt vervoerd met behulp van een soort brancard. Het lichaam wordt op de houtstapel gelegd, poeder eroverheen, wierrook tegen de stank?, verder wat droog stro voor de ontsteking. Dan wordt het stro aangestoken en al snel ontstaat er een behoorlijk vuur. Als het vuur gedoofd is worden de resten, het schijnt dat een deel van de ribbenkast meestal niet geheel verbrand, in de Ganges gegooid en het as wordt ook over de rivier uitgespreid. Alle Hindoes worden gecremeerd, sommige op de traditionele wijze, ongeveer zoals hiervoor beschreven, de meeste toch in een crematorium, er staat er hier vlak achter ons een. Na de crematie lopen we weer richting guesthouse. We eten wat in het restaurantje vlakbij en daarna gaan we naar het dakterras, kijken of er wat andere reizigers zijn. Niemand, waar zijn al die mensen, slapen ze al, het is pas 22.00 uur. Nou ja, we zoeken onze speelkaarten op en we spelen wat potjes Black Jack, rond een uur of 00.00 gaan we ook maar slapen.
Het guesthouse is ok, op loopafstand van de Taj Mahal, en daarvoor zijn we hier uiteindelijk gekomen. Op het dak is een dakterras waar we kunnen eten en zelfs een biertje kunnen bestellen, prima allemaal. Na het eten gaan we naar onze kamer, er is zelfs televisie op de kamer, op het Engelstalige filmkanaal zenden ze "The Cremlins" uit, al een paar keer gezien maargoed toch leuk om weer even te zien, het komt niet vaak voor dat we televisie kunnen kijken.
Halverwege de film val ik in slaap....
 
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact