Raid India (2001) Delft - New Delhi - Delft
2 vrienden, 1 eend 1 doel: New Delhi in India
In een uitgebreid reisverslag doen ze hun verhaal. Spannend boeiend en met veel details kan je dit beter omschrijven als een reisboek van 42 internet pagina's, en op bijna alle pagina's een prachtige foto. Wij wensen jullie veel lees plezier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Woensdag 11 oktober 2000, Sivas - Erzurum
De volgende dag (11-10-00) staan we vroeg op, om 6 uur 's ochtends staan we naast ons bed. Vanuit Sivas willen we in een ruk doorrijden naar Erzurum, een rit van zo'n 500 km. Er is ons aangeraden om onderweg niet onnodig te stoppen, dat zou gevaarlijk kunnen zijn, i.v.m. de ongeregeldheden met de PKK in dit gebied. Voor het eendje is het een vrij zware rit vandaag, veel hellingen, een aantal passen + 2200 m. Het landschap is wederom erg mooi: rotsformaties, besneeuwde bergtoppen, bossen in herfstkleuren enz.

Onderweg zien we een blonde jongen op een bepakte fiets, we gaan naast hem rijden, hij blijkt Nederlands te zijn. We zetten de eend aan de kant van de weg en we zetten koffie. Hij is ook op weg naar India. Wat een prestatie, met de fiets door dit landschap. Na een leuk gesprek vervolgen we onze weg. Onderweg merken we niks van het eventuele gevaar. We worden toegelachen (uitgelachen??) als we door de kleine arme dorpjes rijden. Bij het tankstation is iedereen uitermate geďnteresseerd en vriendelijk, we krijgen thee van de pomphouder. Wat wel opvalt is het grote aantal militairen, legerbasissen en legervoertuigen op de weg. In het verleden zijn hier veel aanslagen gepleegd door de Koerden.
Tegen het eind van de middag rijden we Erzurum binnen. De stad, 300.000 inwoners, ligt op een hoogte van 1850 m. Omdat het buiten vrij koud, het vriest hier 's nachts al, zoeken we een goedkoop hotelletje in het centrum. In de Lonely Planet lezen we dat er een oude vesting in de stad moet zijn. Met de beschrijving van de Lonely Planet vinden we de vesting snel. Weinig interessants helaas, wel een mooi uitzicht over de stad. Als we de stad weer inlopen, lopen we tegen een restaurantje aan, we gaan naar binnen om even een broodje kebab te eten. Binnen moeten we onze schoenen uit doen. We eten aan een lage tafel gezeten op Turkse kussens.
Als we het restaurant weer verlaten, vragen we aan de eigenaar of hij misschien een Turks badhuis weet in de buurt; een uitvoerige routebeschrijving volgt. Onderweg naar het badhuis vragen we de weg nog eens, een uitermate vriendelijke Turk begeleid ons naar het badhuis. Eenmaal binnen moeten we een geel/oranje doek om ons middel slaan, alsof we een jurkje dragen. Het badhuis bestaat uit een centrale koepel, als bij een moskee, aansluitend op de koepel een aantal ruimtes gevormd door gemetselde tongewelven. In een van de ruimtes een Turkse sauna, in de rest van de ruimtes kun je je wassen en afspoelen. Op de vloeren en wanden marmer wat het geheel een duurzame uitstraling geeft. Er staan overal oude aardewerken bakken met kraantjes erboven, in de bakken liggen metalen kommetjes die je onderdompelt en waarmee je je dus af kunt spoelen, erg relaxed allemaal. Van een bad is helaas geen sprake, het gehoopte baantje zwemmen of relaxen in een hot wirhl pool is er helaas niet bij.
Na het badhuis begeven we ons weer richting het hotel. We luisteren nog even naar het nieuws van de wereldomroep, via de wereldontvanger van Marnix blijven we mooi op de hoogte van het nieuws.

Donderdag 12 oktober 2000, Erzurum – Dogubayazit
De volgende dag worden we pas om 9.30 wakker, de wekker is niet afgegaan. Als we bij de eend komen hebben we veel bekijks, een stuk of 10 Turken staan om de eend heen, ze spreken helaas alleen Turks dus een normaal gesprekje zit er niet in. Dogubayazit, zo'n 40 km voor de Iraanse grens, is ons reisdoel voor vandaag. Onderweg is het vrij druk op de weg, het is oogsttijd, tractoren met volbeladen aanhangers en overbeladen karretjes met paard, ezel of os ervoor. Ze vervoeren voornamelijk aardappels, enorme witte kolen en suikerbieten. Als we langsrijden wordt er gezwaaid, gelachen en getoeterd. Na de uitgestrekte hoogvlakten rijden we nu weer de bergen in. Zo nu en dan een bergdorpje,

het ziet er allemaal erg primitief en armoedig uit. Kleine hutjes opgebouwd uit rotsblokken en leem, kegelvormige turfstapels om de winter door te komen, wat schapen en koeien, strobalen voor het vee.
De wegen zijn wederom weer perfect.
Vlakvoor we Dogubayazit binnen rijden zien we plotseling een bekend voertuig, het is onze Duitse vriend met z'n supersonische vrachtwagen. We halen hem toeterend in en in colonne rijden we de stad in op zoek naar de camping. Eigenlijk hebben we helemaal geen zin in de Duitser met z'n showerige gedrag, maar toch wel geinig dat we hem zo'n 1300 km verderop weer tegenkomen.

De camping blijkt niet echt een camping, er staat een bouwblok waar wat kamertjes en een café/koffiehuis in onder gebracht zijn. Ons kamertje is niet meer dan een kleine ruimte met drie matrassen op de grond, maargoed wat wil je voor f4,- p.p. per nacht. Niet ver van ons 'hotel' ligt een oud paleis: Ishak Pasa Sarayi, het dateert uit 1685, na een klim van zo'n 100 m, we zitten nu op een hoogte van zo'n 2300 m komen we bij het paleis. Na een uurtje ronddwalen door het 366 kamers tellende paleis, genietende van het prachtige uitzicht, dalen we weer af naar ons hotel. We bestellen wat kippenboutjes met Turks brood en na het eten trekken we onze laatste fles wijn open. We maken kennis met een groep Slovenen, zij zijn ook op weg naar India, zoals iedereen die we tegenkomen. Samen met de Slovenen, ze spreken goed Engels, drinken we bier en wijn. We moeten er nog maar even van genieten zolang het nog kan. Het zal de laatste keer zijn voorlopig, in Iran en Pakistan worden we drooggelegd. Na een gezellig avondje met de Slovenen zoeken we ons bed op.
 
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact