Uitrusting
Nederland is bij uitstek een kampeer land. Er zijn vele winkels te vinden waar je je spullen kan kopen. je hebt ruim de keuze uit allerlei soorten tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei en accessoires om het kamperen tot een luxe te verheven. Omdat iedere reis, vakantie of uitstapje anders is kunnen we louter en alleen advies en tips geven over wat je eventueel mee kan nemen op je reis. ook hier geld weer, travel light and relaxed.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
Slaapzakken
Tegenwoordig kamperen, trekken en reizen we erop los. We slapen op plekken waar het warm en vochtig is maar ook op koude droge plaatsen, binnen en buiten. Dit het hele jaar door in weer end wind. Dit vergt een goede slaapzak. Maar waar moet die slaapzak nou aan voldoen? 2cvTravel heeft wat onderzoek gedaan.

Er zijn twee verschillende soorten slaapzakken je kan kiezen uit het (klassieke) dekenmodel dit is een soort dubbel gevouwen dekbed met rits aan de zijkant. Het voordeel van deze slaapzaken is dat je veel bewegings ruimte heb en ook de mogelijkheid om twee slaapzakken aan elkaar ter ritsen. Maar hoe meer ruimte je heb in je slaapzak hoe meer lucht er om je heen zit die ook weer opgewarmd moet worden. Bedenk bij de aanschaf wel dat je niet een te grote slaapzak koopt omdat het dan aanzienlijk kouder blijft in de slaapzak. Daarom zijn deze slaapzakken wel erg geschikt voor de zomer maar in de winter als het wat kouder wordt krijg je het niet warm. Je kan ook kiezen voor het mummiemodel deze is veel smaller dus sneller warm minder lucht om je heen echter wel weer een nadeel dat je minder bewegings ruimte heb. De slaapzak loopt van onder aan bij de voeten van smal dan in naar breed en dan weer smal van boven, ook kan je er voor kiezen er een te nemen met een capuchon deze kun je over je hooft trekken als het koud is, bij de meest slaapzakken kan je deze ook nog aan trekken aan je hoofd. Er zit wel veel verschil in de breedte van de slaapzakken ze zijn niet allemaal even breed je kan er voor kiezen om een iets bredere te nemen dan kan je makelijker bewegen. Neem nooit een te krappe slaapzak omdat je dan de slaapzak te veel gaat uit rekken en de isolatie snel achter uit gaat.
 
  Eigenschappen deken slaapzakken:
 
 
  Voordelen:

• Veel bewegings ruimte.
• Makkelijk als deken te gebruiken.
• Makkelijk aanritsbaar aan een andere
  slaapzak
  (niet iedere rits is het zelfde)
• Relatief goedkoop in aanschaf.
Na delen:

• Zwaar.
• Groot pakvolume.
• Minder isolerend door het grote formaat.
     
    Eigenschappen mummie slaapzakken:
 
 

  Voordelen:

• Veel verschillende maten te krijg, let hierbij
  goed op dat  je niet een te grote neemt.
• Licht in gewicht door taps toe lopen van
  de slaapzak.
• Klein pakvolume.
• Warmer en sneller op temperatuur door
  de vorm van  de slaapzak.
Nadelen:


• Aanwijsbaar maar niet echt makkelijk.
• Niet als deken te gebruiken door de vorm.
• Weinig bewegings veilheid.

De temperatuur waar de slaapzak aanvoldoet is in drie groepen verdeeld:

• Comforttemperatuur
• Comfortbereik
• Extreemtemperatuur

Met de comfort temperatuur geven de fabrikanten een comfort temperatuur of clasificering aan. Dit is de laagste temperatuur waarbij de u nog comfortabel de nacht door kan brengen dit is door de fabrikant vast gesteld. Deze classificaties is tot stand gekomen bij een gemiddeld persoon die in een tent op een grondmat slaapt. Van deze clasificering kan je niet gelijk uit gaan omdat iedereen en de omgeving altijd anders is, denk maar is aan de weersomstandigheden met veel vocht en wind, of je nu in een tent of onder je auto slaapt ook wie hem gebruikt man of vrouw (voor vrouwen is een standaard regel +5°) speelt een rol. Vraag dan ook altijd aan een persoon die een slaapzak heeft onder welke omstandigheden er werd geslapen. Zo kan de slaapzak in het voorjaar goed voldoen maar met een paar koude nachten zal ook die persoon zeggen dat hij het koud heeft gehad.

Het Comfortbereik komt tot stand door het verschil tussen de laagste comfortabele en hoogste comfortabele temperatuur. De maximale temperatuur waarbij men nog comfortabel de nacht door komt ligt. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en de gebruikte materialen, tussen de 15° tot 25° boven de opgegeven comforttemperatuur. Het zijn de omstandigheden waarbij men met de armen 'buiten boord ligt', de rits bij het voeteneind open heeft staan voor extra ventilatie en de capuchon niet meer dicht getrokken is. Er is een duidelijk verschil tussen donzen en synthetische slaapzakken. Bij een synthetische slaapzak kun je ongeveer een temperatuur aanhouden tussen de 15° en 20° Celsius boven de comfortwaarde ligt. De kwalitatief mindere kunstvezels zijn sneller zweterig dan de duurdere vezels. Bij een met dons gevulde slaapzak mag je rustig 25° Celsius bij de comforttemperatuur optellen. Deze vijf graden verschil zit hem daarin dat dons zeer goed in staat is om vocht te reguleren. Deze vochtregulerende eigenschappen zijn minder afhankelijk van temperatuursverschillen dan bij kunstvezel materialen. Dons is zelfs instaat om 30% van het eigen gewicht in vocht te reguleren zonder dat het nat gaat aanvoelen. Kunstvezel transporteert vocht in vloeibare vorm door middel van de capillaire werking van water. Bij dons kan het vocht eenvoudig als damp door het donsdek verdampen. Dit is de reden dat een donsgevulde slaapzak als zeer comfortabel wordt ervaren, dit comfortvoordeel is vooral in warmere klimaten. In koudere omstandigheden zal een kwalitatief goed slaapzak met kunstvezel ook niet zweterig zijn. Een donzen slaapzak met een comfortwaarde van -5° Celsius zal bij +20° Celsius nog net niet zweterig zijn.

De extreemwaarde is een temperatuur waarbij een persoon nog net de nacht overleeft, en niet aan onderkoeling zal bezwijken. Gemiddeld genomen spreekt men dan over een tijdsduur van maximaal 6 uur waarbij de lichaam temperatuur niet zal zakken tot een gevaarlijke temperatuur. Dus dit zijn niet direct waarden om naar te kijken als het gaat om de aanschaf van een slaapzak.

 
Reis informatie
- Onderweg
- Paklijst
- Ambassade
- Autovignet
 
Papierwinkel
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Carnets de Passage
- Dieren paspoort
- Gele boekje
- Groene kaart
- Int rijbewijs
- Reisverzekering
- Rijbewijs
 
Uitrusting
- Slaapmatten
- Slaapzakken
- Slaapzak Isolatie
- Slaapzak Dons
- Slaapzak Vezel
- Slaapzak Tijk
 
Tent keuze
- Seizoenen
- Onderhoud
- Materiaalkeuze
- Tent Boogstok
- Tent Katoen
- Tent Nylon
- Tent Noktent
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact