Uitrusting
Nederland is bij uitstek een kampeer land. Er zijn vele winkels te vinden waar je je spullen kan kopen. je hebt ruim de keuze uit allerlei soorten tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei en accessoires om het kamperen tot een luxe te verheven. Omdat iedere reis, vakantie of uitstapje anders is kunnen we louter en alleen advies en tips geven over wat je eventueel mee kan nemen op je reis. ook hier geld weer, travel light and relaxed.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
Tent Keuze
Elke tent is een compromis tussen binnenruimte, gewicht, afmetingen in opgevouwen toestand, gewenst comfort, prijs, en een veelheid aan persoonlijke voorkeuren. Aan een tent voor een strandvakantie, die voornamelijk bedoeld is om zijn roes in uit te slapen, worden andere eisen gesteld dan aan een expeditietent, bestemd voor onderdak tijdens een trektocht in het hooggebergte.
 

De vraag welke tent de voorkeur geniet, hangt af van het beoogde gebruik, met de kanttekening dat het budget een grote rol speelt. Met name bij trekkerstenten blijkt dat een kleine gewichtsbesparing gepaard gaat met een forse extra prijs. Bij wijze van voorbeeld worden hier enige typische gebruikers genoemd.

Kampeerder A gebruikt zijn tent om met het gezin op één en dezelfde plek op een camping te staan, beschikt over een 'cue-de-paris' of een kleine aanhanger achter de auto en is gesteld op comfort: een grote tunneltent, dan wel een bungalowtent, lijkt aangewezen.

Kampeerder B zoekt een tent om samen met de partner rond te trkken in met de Eend. Hier speelt het pakvolume, en in mindere mate het gewicht, een doorslaggevende rol. Een koepel- of tunneltent lijkt de beste keuze: een gewicht van maximaal 5 kilo mag geen probleem zijn. Eventueel is een klein noktentje te overwegen, doch deze hebben een enigszins eigen publiek.

Kampeerder C zoekt een tent voor een auto-trek / wandelvakantie waar ook de rugzak een rol speelt, in een niet al te extreme omgeving. Hier speelt gewicht een zeer grote rol. In de meeste gevallen zal een tunneltentje een goede keus zijn, met een maximaal gewicht van bij voorkeur niet meer dan 3 kilo voor een tweepersoons tent. Grammenjagers kunnen hier wellicht nog enkele honderden grammen van afknabbelen.

Kampeerder D wil een expeditie van enkele weken ondernemen in een onherbergzaam ruig gebied, waarbij rekening gehouden moet worden met slecht weer. Hier is de koepeltent-variant met gekruiste bogen een serieuze optie, omdat deze aanmerkelijk stormvaster is dan de gewone koepel- of tunneltent. De regenbestendigheid dient aan hoge eisen te voldoen, eveneens de kwaliteit van het grondzeil. Duidelijk is dat dergelijke tenten slechts bij speciaalzaken te verkrijgen zijn, en dat er behoorlijk voor in de buidel getast zal moeten worden.

De verschillen in kwaliteit

Tentdoek.
Nylon versus Polyester. Nylon doek is onder andere lichter, duurzamer en met een betere coating te verwerken. Zo is een nylon doek met een siliconen elastomeer coating tot zes maal sterker dan een polyester doek met een PU coating.

Stiknaden.
Het stikken met een kapnaad is duurzamer dan een gewone stiknaad.

Waterkolom.
Een tent is waterdicht bij een waterkolom van 1500 millimeter. Het ene doek heeft een hogere waterkolom dan het andere. Daarnaast neemt de waterkolom af naarmate het doek ouder wordt. Bij polyester gaat dit sneller dan bij nylon. Het grondzeil wordt vaak meerdere keren gecoat om een hogere waterkolom te verkrijgen

Ritsen.
In de betere tenten zitten altijd de beste (YKK) ritsen

Coating.
De coating zorgt ervoor dat het polyester of nylon doek waterdicht wordt. Hoe beter de coating (siliconen elastomeer coating is de beste coating) hoe langer de tent waterdicht blijft en hoe minder het doek gevoelig is voor de schadelijke UV straling.

Tentstokken.
Aluminium is beter en lichter dan glasfiber stokken. Maar ook tussen de aluminium stokken kan weer verschil zitten.

Condens
In iedere nylon tent heb je kans op condens. Met name als er veel verschil is tussen warm (in de tent) en koud (buiten de tent). Daarnaast ademt een volwassen persoon al meer dan 0,5 liter vocht uit. Dit vocht zet zich af op de binnenkant van de tent en vind je vaak terug onder je slaapmat. Helemaal voorkomen kun je dit niet: zorg voor goede ventilatie, kook niet in je tent en bedek de grond in de buitentent met een grondzeil.

Grondzeil
Het meest kwetsbare deel van de tent is het grondzeil. Bescherm dit door speciaal grondzeil (zonder weekmakers) te gebruiken. Sommige merken maken een bijpassend (duurzaam) grondzeil. Deze kun je als optie aanschaffen.

 
Reis informatie
- Onderweg
- Paklijst
- Ambassade
- Autovignet
 
Papierwinkel
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Carnets de Passage
- Dieren paspoort
- Gele boekje
- Groene kaart
- Int rijbewijs
- Reisverzekering
- Rijbewijs
 
Uitrusting
- Slaapmatten
- Slaapzakken
- Slaapzak Isolatie
- Slaapzak Dons
- Slaapzak Vezel
- Slaapzak Tijk
 
Tent keuze
- Seizoenen
- Onderhoud
- Materiaalkeuze
- Tent Boogstok
- Tent Katoen
- Tent Nylon
- Tent Noktent
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact