Wereldmeeting 2011 Frankrijk Salbris 19ème rencontre mondiale des amis de la 2cv à Salbris
De 19e wereldmeeting voor 2cv vrienden in Salbris, Frankrijk. De drukste meeting ooit moest dit worden en tevens de meeting met de grootste chaos. we waren er gelukkig op voorbereid. Terugkijkend naar Most (CZ), was dat een perfect georganiseerde meeting. 2 jaar hebben we hier naar uitgekeken. Een meeting in La Douch France. En al 2 jaar hielden we ons voor dat het wel eens een drukke meeting kon gaan worden. Het was dan ook de drukste, meest bezochte, meest chaotische meeting ooit in de 2cv geschiedenis. Exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar 7000 eenden waren het er zeker. En van de 7000 waren ook een aantal 2cvtravel vrienden aanwezig. Een kort verslag van 2 meetings.

 
 
 
 
 

 

 
 

St. Mihiel. (22-25 juli 2011)
De pre-meeting voorafgaand aan de wereldmeeting is een kleine rustige doch zeer gezellige meeting van de CCR (Citroen Club Rijnmond) die ieder jaar gehouden wordt op de camping in St. Mihiel (Dep 55, Meusse) nabij verdun. We hadden afgesproken bij de onze vaste benzine station langs de A16 net voor de Moerdijkbrug. Met 4 auto's waarvan 1 Ami vertrokken we via de D964 langs de Maas, naar Verdun. Een prachtige route die iedere keer weer verbazend mooi is. Onderweg is veel te zien, waaronder een aantal oude Citroëns en andere oude Franse auto's. Hier genieten we iedere keer weer opnieuw van, nu des te meer, omdat het onderweg in NL en België aardig nat was. We hebben behoorlijk wat buien gehad. gelukkig klaart de lucht op en naderen we al snel Verdun. Een pitstop bij de Decathlon voor nog even een nieuwe tent, en wat andere items rijden we de laatste kilometers naar St. Mihiel. Een soort van thuiskomen. Op de Camping Base de Plein Air St. Mihiel (Meuse) was het al aardig druk met andere leden, vrienden en vakantiegangers. Niet iedereen die aanwezig was, ging door naar Salbris, maar vierden daar hun vakantie.
Het kamp opzetten was zo gebeurd. Zeker nu we een 2seconds opgooi tent hebben met zeer zeer veel ruimte. Ideaal voor een langere vakantie. De volgende dag zijn we in Verdun gaan shoppen. Weer naar de Deathlon en de andere winkels. Via Verdun de andere kant van de Maas terug waar we een prachtig kasteel of Chateau in Thillombois, Frankrijk hebben bezocht. Later bleek door een stom dronken (pastis?) beheerder dat we dit konden huren voor feesten en partijen. We dachten gelijk aan een 2cv Meeting. We zijn maar doorgereden terug naar de camping waar we later richting Bar Le Duc gingen voor een rommelmarkt. Een prachtige omgeving waar je veel kan zien, en doen. De volgende dag zijn we naar Les Champs de Bataille Rive Droite (Verdun) geweest waar we het monument en de vele duizenden witte kruizen bezochten. Erg indrukwekkend, ook al kom je er vaker. Via de terug weg zijn we gestopt in het voormalig plaatsje Fleuri. Voormalig omdat het in de eerste wereldoorlog met de grond gelijk is gemaakt. Bizar om te zien hoe het na 100 jaar er nu uitziet. 1 groot slagveld vol met kraters. Her en der een bordje waar vroeger een Boerderij of een bakker stond en waar de straten liepen met straatnaam bordjes.

De meeting in St. Mihiel heeft altijd een BBQ. ook dit keer, alleen waren de weergoden ons minder gezind. Met grote tarpen hadden we een mooi overdekt terrein gemaakt en konden we ondanks de regen, toch goed bbq-en.
De volgende ochtend pakte we onze spullen in en maakten we ons klaar om via de binnenwegen richting Auxerre te rijden. Op weg naar Salbris.

2cv Wereldmeeting Salbris 19ème rencontre mondiale des amis de la 2cv à Salbris
Onderweg kwamen we al aardig veel eenden tegen die allemaal richting 1 punt reden. Salbris. Dit was deze week het middelpunt van de aarde waar alle 2cv's naar toe reden. Hoe dichter we bij Salbris kwamen hoe meer eenden je zag. De route die we middels de Navigatie en via de Michelin kaarten uitstippelden was prachtig. 6 eenden in een sliert die door het franse landschap toerden met een mooi zonnetje aan de blauwe hemel. Vanuit St. Mihiel reden we richting Auxerre via Troyes (je weet wel dat van een paard en wat ridders) opzoek naar een camping. Die vonden we in Toucy. Camping Des 4 Merlettes was veruit de meest dure (?!?) camping van de hele vakantie. Slechts 3,25 per persoon. Savonds kwamen er nog meer eenden aan, waaronder een aantal Zweden waarvan 1 met een origineel 12pk-tje uit 1959. Even later waggelde er nog een aantal binnen en konden we goed merken dat we in de buurt kwamen van de meeting. De volgende ochtend waren we vroeg opgestaan om bijtijds in Salbris aan te komen. het was immers nog maar een kleine 130 kilometer.

Salbris!!! We reden door de bossen via de kleine wegen richting Salbris waar we 5km voor het dorp de bekende bordjes 2cv zagen. Volgzaam als we zijn volgden we de bordjes en reden we ineens dik 20km om. Onderweg kwamen we een politieauto tegen met de zwaailichten aan met daarachter... tientallen eenden, Hy's Dianes etc. We dachten even dat we verkeerd waren gereden. Snel even via de tamtam gevraagd maar het bleek dat de rij in het dorp te lang was geworden en dat de politie de toestroom van eenden verspreide. We reden door tot een rotonde en pats.... dat was de rij! Welkom in Salbris en bij de wereld meeting. De chaos was ver te zoeken. We rolde en duwde de auto iedere keer weer wat verder en in de verte zagen we een T splitsing waar de politie het verkeer regelde. Een uur hadden we over nog geen kilometer gedaan. We werden op een veld gedirigeerd. En wat we daar zagen??? duizenden eenden, bumper aan bumper op een groot grasveld. Alsof je op een ferry reed. Dit was zo bleek later, het welkoms veld waar de 2 (twee!?!?!) inschrijf posten waren. Ook werd ons duidelijk dat het nog uren ging duren eer dat onze rij aan de beurt was. Chaos? ja, maar dan wel een frans georganiseerde chaos. Eigenlijk ging het verbazingwekkend rustig allemaal. Misschien kwam dat ook door het weer. De zon brandde aardig en het was warm zonder een briesje. Er reste ons niets anders dan maar wachten op onze beurt. na 4 uur was het dan zover. We konden de rij in en waren we binnen 30min ingeschreven. In de straat hebben we nog even op elkaar gewacht en reden we samen op naar het meeting terrein. Wat was het al druk. Overal eenden, eenden en nog eens eenden. Aangekomen op het terrein, na 5 uur in de rij, was het nu de aan ons om een plek te vinden.

Ok, nu was het chaos! overal mensen, auto's en... afzet linten !! de organisatie had expliciet vermeld dat het verboden was om delen af te zetten. maarja, het is nou eenmaal een frans feestje waar wij mogen komen. Althans zo ervaarde wij dat. hele voetbal velden waren afgezet en erop komen was spelen met je leven of met je auto. Na een paar keer dit geprobeerd te hebben waren we het aardig zat. iedere keer werden we met nieuwe Franse, Duitse en Portugese woorden weg gestuurd. Duwen en trekken aan de auto's met veel handgebaren en geschreeuw. Niet normaal. En we waren niet de enige die een probleem hadden een plek te vinden. Na een uur of meer wilde we ergens gaan staan, en kwam er weer zo'n heet gebakken pannenkoek op ons af gestormd en sommeerde ons op te sodemieteren. 1 van onze auto's reed er ook op en kreeg maat 45 in zijn spatbord geduwd. De rapen waren gaar en er ontstond een klein opstootje. Dit hadden we nog nooit meegemaakt. Zo druk, zo'n klein veld (60.000m2 plus uitloop van 20.000m2) zo'n chaos en zoveel afgezet. Ellende!! uit eindelijk reden we weer verder en stonden we op de straat, buiten de poort!?!?!? nergens borden, weg wijzers of andere aanwijzingen waar je was of waar je heen kon. Of het liep dood, of het was afgezet of je stond weer buiten. Vreemd. net zo vreemd dat we ook weer via een ingang binnen waren gekomen. Opeens stopte 1 van de auto's en vroegen we of we hier konden staan. Dat kon. gelukt! een plek voor 6 auto's gevonden. pfffffff We waren allemaal moe, verhit en we waren het wel een beetje zat aan het worden. Maar we hebben een plek. Direct sloegen we het kamp op en naderhand stonden we helemaal niet verkeerd. Niet direct langs een weg, naast de wonderbaarlijke schone en perfecte douches en nabij hang toiletten. En, niet ver van de feesttent. We hadden een biertje verdiend. En konden na een lange drukke chaotische dag dit achter ons laten, en rustig gaan slapen.

De volgende dag hoorde we dat sommigen er meer dan 12 uur over hadden gedaan om binnen te komen en ook dat de politie de toestroom niet aankon en iedereen, ingeschreven of niet, het terrein op loosden. Zelfs dat mensen het terrein niet meer op konden en uit nood maar op het welkomsveld de tent hebben opgezet. Even later hoorde we dat het nog erger kon, je tent opzetten in de straten van de meeting tussen de geparkeerde auto's van de bewoners, praktisch in hun voortuinen. geloof dat je dan wel mag spreken van een zooitje. onderweg naar de feesttent, de commerciele markt kwamen we veel bekenden tegen. Altijd weer leuk om ze te ontmoeten. En iedereen had het erover. Wat een chaos he? hoe lang heb jij er over gedaan? het waren leuke gesprekken en dat wij er dan 5 uur over gedaan hadden, bleek achteraf niet eens zo slecht te zijn.
De commerciele markt was een beetje verstopt via een doorgang en een brug naar het rugby terrein van Salbris. We wandelden hierover en kwamen bij de foodcorner. hier stonden alle eet en vreet tentjes bij een overdekt deel wat een tent moet zijn. We keken nog eens en bijna hadden we een verrekijker nodig om het hoofdpodium te zoeken. De fransen hadden dit opgelost door een vrachtwagen met trailer neer te zetten met wat extra licht en geluid. Tijd om de rest te verkennen en een rondje op het veld te doen.

De ochtenden werden veelal gevuld met het bezoeken aan de rommelmarkt en de andere markt om de middag te voet (!) naar het dorp te gaan. Wilde je met de auto, dan was je algauw een uur of meer bezig om er te komen. het beeld van al die eenden in de stad was prachtig. Waar je ook keek, waar je ook kwam, overal eenden, eenden en nog eens eenden. het dorp was er op voorbereid en alle etalages waren versierd met eenden, schilderingen, modelletjes posters en al wat niet meer. Zelfs de supermakt had een levensgrote opblaas eend in de entree staan. De middenstand was verguld (letterlijk) met onze komst. Er zijn mega-omzetten gemaakt.

Een van de dagen zijn we naar het Matra museum gegaan in Romorantin-Lanthenay. Dit lag een kleine 30km verderop. het museum stond naast de Matra, in het teken van de 2cv. Heel toepasselijk. Van 7 mei tot 7 november 2011 kan men alles bekijken over Matra en de Eenden die daar tentoon gesteld zijn.

Een ander museum was het museum op het meeting terrein zelf. Een prachtig gevuld en zeer goed opgezet museum. Misschien wel de mooiste van alle wereld meetings. Van de aller eerste eend tot de laatste eend. Een 2cv Sahara 4x4 met alle informatie tot de Raid Eenden. Naast de auto's was er een hoek waarin je de evolutie van de eend kon bekijken. Dit hadden ze geweldig gemaakt. De evolutie van de deuren, bumpers, motoren, etc etc Zo kon je zien hoe een eend door de jaren heen is veranderd.

De dagen vorderden en het werd drukker en drukker. Overal stonden eenden, tenten en mensen. Het was druk, mooi weer, prachtig weer zelfs. Als je over het terrein liep waande je echt op een wereldmeeting. Waar je ook keek, stof, eenden, pret, drank, muziek, en vooral overal pret. Of en nu veel georganiseerd werd, of hoeveel eenden er nu precies waren, dat wisten we niet echt. De informatie voorzieningen waren of in het Frans, of in het Frans, als het er al was. Dat was wel een beetje jammer. Maar ach, er was genoeg te zien, genoeg te doen en iedereen had het naar hun zin, o zijn of haar manier. Wij hebben het al die dagen erg naar onze zin gehad, en hadden dit allemaal niet willen missen.

Zaterdag besloten we in de na-middag om te vertrekken. het kamp op te breken en voor de drukte aan weg van de meeting richting Luxemburg. Een paar van de groep bleven achter die gingen de volgende dag pas weg, in de ochtend en dan direct naar huis. Wij zochten het noord oosten op en kwamen op het idee om via Vianden (Luxemburg) terug te gaan naar huis. In Vianden op de Camping Op dem Deich naast het dorp op nog geen 5 minuten lopen, konden we nog een paar nachten blijven. vanhieruit konden we zo naar Diekirch en Ettelbruck. In Vianden zelf, waar het prachtige kasteel zit, was op dat moment de Ridderweek. Allemaal activiteiten op en rond het kasteel met braderie, dans en muziek. Wij namen de omweg via de kabelbaan en dan via een zeer steil pad naar het kasteel. Een mooie afsluiter in Vianden is dan natuurlijk een diner aan het water bij de Lajolla Lounge.

De volgende dag werden we wakker en het had een beetje geregend. Precies de dag dat we naar huis zouden gaan. De weer berichten voor de komende dagen was bewolkt en af en toe een bui. We mogen niet klagen, zulk mooi weer hebben we gehad, verkleurd en verknetterd ruimde we alles op en namen afscheid van Luxemburg om in Bastonge nog een uitgebreide koffiestop te nemen. Nog geen 4 uur later kwamen we thuis. Einde vakantie !!!!

 

Reisverslag en Foto's gevraagd!!!
Heb jij een reisverslag van de Wereldmeeting en een aantal digitale foto's?
En mag dit op 2cvTravel geplaatst worden?
Email het door naar info@2cvtravel.nl  of gebruik het contact formulier hieronder.

 
Wereldmeeting
 
Reisverslag
Foto pagina
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact