Raid India (2001) Delft - New Delhi - Delft
2 vrienden, 1 eend 1 doel: New Delhi in India
In een uitgebreid reisverslag doen ze hun verhaal. Spannend boeiend en met veel details kan je dit beter omschrijven als een reisboek van 42 internet pagina's, en op bijna alle pagina's een prachtige foto. Wij wensen jullie veel lees plezier (Menno Spoormaker)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zondag 10 december 2000, Multan
Een dag in Multan. Het is alsof we echte beroemdheden zijn, waarschijnlijk komen er niet zo heel veel toeristen in Multan. Als we door de smalle straatjes van het centrum lopen moeten we overal praatjes maken en handen schudden, erg vermoeiend maar ook wel weer leuk natuurlijk. Het oude centrum van de stad is erg mooi, midden in de stad staat een vervallen fort met twee mausoleums voor Islamitische heiligen, prachtige bouwwerken. Het is erg interessant om te zien dat de moslims in Pakistan een eigen vorm hebben gegeven aan de Islam. Er zijn namelijk veel gebruiken in terug te vinden van het Hindoegeloof. Een interessante combinatie, omdat de twee geloven, landen en mensen elkaar niet kunnen luchten. In Pakistan vormen de Hindi de laagste kaste van de maatschappij en wordt er erg op hen neergekeken. De Islam zegt in principe dat er maar een god is. Men aanbidt slechts god en niets of niemand anders. In Pakistan zie je echter anders gebeuren, de mensen gaan in grote getale naar de mausoleums van hun Islamitische heiligen. Ze bidden bij de graven en leggen bloemen en offers neer. In feite zijn dat typische Hindu-gebruiken. Het is voor ons niet moeilijk om het een en ander te leren, want de mensen staan nu rijen te wachten om ons tekst en uitleg te geven. 's Avonds verdwalen we in de oude bazaar. Het is erg druk en de straten zijn erg smal, dus er is geen doorkomen aan. Als we ingaan op een potje tafelvoetbal hebben we binnen no-time een heel publiek. We worden ingemaakt, maar we zijn desondanks blijkbaar de moeite van het bekijken waard.

Maandag 11 december 2000, Multan – Jacobabad - Rakhni
De volgende ochtend ontbijten we weer stiekem op onze kamer. We wilden nog zo vroeg vertrekken maar we zijn door de wekker heen geslapen. Rond een uur of 10.00 vertrekken we dan uiteindelijk. De komende dagen moeten we weer door de bergen rijden. Op de heenweg hebben we deze bergketen ontweken door een stuk om te rijden, via Jacobabad, de wegen waren toen echter erg slecht en druk. Nu nemen we dus wel de weg door de bergen heen. We moeten eerst nog honderd km rijden voor we de eerste bergen krijgen, onderweg passeren we de Indus, de grootste rivier van Pakistan en tevens de levensader van Pakistan. Als we eenmaal in de bergen rijden wordt het landschap steeds mooier, prachtige berglandschappen, de bomen hebben allemaal al herfstkleuren een mooi gezicht. We moeten een pas over, de wegen zijn slecht maar gelukkig vallen de hellingen mee. De pas valt ook wel mee, 1700 m of zo. In de namiddag komen we aan in Rakhni, ons einddoel voor vandaag. Van Leon en Jolanda hadden we gehoord dat hier een guesthouse zit, het enige guesthouse dus we hebben het snel gevonden. De kamer is prima, maar de keuken is helaas gesloten. We vragen aan de eigenaar of we zelf mogen koken, dat is prima. Samen met de eigenaar, Habib, gaan we het dorpje in om inkopen te doen. Eigenlijk wel relaxed om weer eens zelf te koken, we kopen aardappels om te bakken, bloemkool en een kip. De kip is een verhaal apart, je loopt niet even de supermarkt in om een kipfiletje te halen... buiten bij een van de shops staat een soort kooi met een aantal kippen er in, je zoekt je eigen kip uit, zo van die wil ik. De kip wordt uit z'n kooi gehaald en voor je neus wordt ie een kopje kleiner gemaakt en dan schoongemaakt. De slachtpartij vond ik iets te veel van het goede, dus ik ben maar even een blokje om gegaan, een beetje hypocriet, ik weet het. Na het eten, de kip was erg lekker, het arme beestje... praten we wat met Habib, hij vertelde ons van alles over de Tribes. We bevinden ons namelijk in Balluchistan, een provincie van Pakistan, een Tribal Area. In deze Tribal Area heeft de regering totaal geen invloed, de Tribes maken hier de dienst uit. De Tribes bestaan uit een groot aantal families, bij elkaar een man of 1000, de families zijn erg groot in Pakistan. Het komt nogal eens voor dat de Tribes slaags raken met elkaar en dan ontstaat er een klein oorlogje, omdat de regering totaal geen invloed heeft, heeft iedereen hier zijn eigen wapens. Dit is tevens een van de redenen dat de Nederlandse regering afraadt, om door deze gebieden te reizen. We hebben echter helemaal niets gemerkt van een eventuele onveilige situatie, van andere reizigers hebben we ook niks gehoord en bovendien hebben de Tribes het natuurlijk niet gemunt op onschuldige buitenlanders. Als tegen een uur of 22.00 de elektriciteit uitvalt gaan we naar buiten en maken we een kampvuurtje, buiten is het erg koud, de winter is in aantocht en we zitten hier toch al in de bergen dus 's nachts koelt het behoorlijk af.

Dinsdag 12 december 2000, Rakhni - Loralai
De volgende ochtend nemen we afscheid van Habib, we hoeven vandaag niet zo veel kilometers te maken dus we kunnen het vrij rustig aan doen. We genieten van de prachtige omgeving, we hebben de ergste bergen nu gehad en we rijden door een dal, links en rechts prachtige bergen met besneeuwde toppen, de lucht voelt fris aan en ruikt naar de winter, veel bomen zijn al helemaal kaal, het klimaat hier is geheel anders dan in India. De weg is vandaag redelijk tot goed, stukken beter dan gisteren in ieder geval. Onderweg komen we nog twee Engelse stelletjes tegen, ze zijn op de motor, onderweg naar India en we zijn een handige vraagbaak voor ze wat betreft de wegen en hotels etc. We komen vroeg in de middag aan in Loralai, als we ingecheckt hebben gaan we even het stadje in. Het stadje is helaas uitgestorven, waarschijnlijk i.v.m. de Ramadan. In de Lonely Planet lezen we dat er ergens een redelijk restaurantje zit, als we het gevonden hebben blijkt het helaas gesloten te zijn. We zoeken dus maar een lokaal eettentje en we eten brokken gemalen kip in een veel te sterk gekruid sausje, verder wat zure yoghurt en chapatti, de dunne ronde broden van Pakistan (pannenkoeken), lekker is anders. Na het eten lopen we nog wat rond door het stadje, we kopen wat etenswaren voor onderweg en bij een van de shops worden we uitgenodigd voor een kop thee.
 
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact