Raid India (2001) Delft - New Delhi - Delft
2 vrienden, 1 eend 1 doel: New Delhi in India
In een uitgebreid reisverslag doen ze hun verhaal. Spannend boeiend en met veel details kan je dit beter omschrijven als een reisboek van 42 internet pagina's, en op bijna alle pagina's een prachtige foto. Wij wensen jullie veel lees plezier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zondag 1 oktober t/m zaterdag 7 oktober 2000, Istanbul
Na het bezichtigen van de Aya Sofya lopen we richting "The Grand Bazar" ook wel "The Covered Market" genoemd. De G.B. is een groot marktgebied in het centrum van Istanbul. Al sinds de 15e eeuw wordt hier een levendige handel bedreven.

The G.B. bestaat uit een groot doolhof van kleine, smalle overdekte straatjes en steegjes,de overkoepeling bestaat voornamelijk uit beschilderde metselwerk tongewelven, wat een enorme sfeer aan het geheel geeft. Het is er altijd druk, het stikt er van de toeristen en Turkse tapijten, kleding, sierraden, Turks eten, lederwaren en antiek zijn de meest verkochte goederen hier. Op alles wat je hier koopt, overal trouwens, moet afgedongen worden, zelden is er iets geprijsd en als je niet afdingt maar gewoon betaald wat ze vragen, dan wordt je aan alle kanten genaaid.
Voor de gein lopen we wat standjes af om het afdingen wat beter onder de knie te krijgen, want je moet er wel even aan wennen. Eerst vragen hoeveel het kost, er wordt een prijs genoemd, en dan een paar minuten onderhandelen. De prijs die als eerst genoemd wordt is natuurlijk veel te hoog, meestal kun je er zonder al te veel moeite een derde aflullen, we beginnen er lol in te krijgen. Het vervelende is dat wij als toeristen meteen opvallen, we worden overal aangesproken. "Sir, Sir, Where are you from" zo beginnen ze meestal om een gesprekje aan te knopen en je staande te houden. Verder hoor je om de haverklap "Special price for you sir, very cheap, very cheap better then in normal shop, you are my friend" enz, enz, je wordt er gek van. De G.B. is zeker erg gezellig en sfeervol maar wel erg toeristisch, dat maakt het allemaal wat minder leuk. Aan de rand van de G.B. gaat het marktgebeuren echter vrolijk verder. Het is alsof Istanbul één grote vrijmarkt is, overal op straat wordt gehandeld, de meeste Turken stallen hun handelswaar uit op de stoep of op een marktkraampje, anderen hebben een karretje gebouwd, warme maïskolven, noten, kleding, sigaretten, zakdoekjes, mobiele telefoons, cd's alles, alles, alles. Veel bedelaars ook op straat, mensen die een weegschaal hebben en geld vragen om je te laten wegen, ze proberen op de meest vreemde manieren geld te verdienen. Als we door de straten van Istanbul lopen worden we, buiten de handelaren om, vaak aangesproken door Turken, ze willen gewoon een gesprekje voeren met je, Engels spreken doen ze nauwelijks, vrij veel Turken spreken nog wel een woordje Duits. Maar met handen en voeten, wat bekende voetballers noemen, lukt het toch redelijk om een beetje te communiceren. Istanbul is een fantastische stad, veel cultuur, erg aardige mensen, veilig, overal drukte, lekker en goedkoop eten, als je weet waar je moet zijn, levendigheid en sfeer.

Op onze camping is het erg gezellig, we zijn niet de enigen die naar India gaan, sterker nog bijna iedereen gaat er heen of reist er doorheen. Wij zijn wel één van de origineelsten met ons brakke rode eendje. De meeste mensen hebben een landrover of een vrachtwagen omgebouwd.

Er staat hier een Duitser en die heeft het allemaal wel erg overdreven, hij heeft een vrachtwagen omgebouwd tot supervoertuig, met aan boord: een opblaas speedbootje, twee opklapbare motortjes, je zult het niet geloven: een opklapbare auto, de auto is even groot als de eend maar ziet er uit als een maanlandingsvoertuig, twee paragliders (deltavliegers), surfplanken etc, we hebben foto's gemaakt, je lacht je dood.

De eigenaar is net een blij kind hij moet ons alles laten zien en hij is apentrots, wat een idioot denken wij. Het contrast is leuk, de supersonische vrachtwagen en daarnaast ons kleine lieve rode eendje, allebei eindbestemming India.
We ontmoeten veel leuke mensen en kunnen erg veel info inwinnen, sommige mensen hebben de route die wij gaan rijden, al meerdere malen gereden. Er zijn zelfs mensen die met de fiets naar India gaan. Het visum voor Iran kost wat moeite maar na 8 dagen is het ons dan eindelijk gelukt om het visum te bemachtigen. We kunnen weer verder met onze reis. We zijn nu tien dagen in Istanbul geweest, op zich best ok, we hebben ons niet verveeld, maar we zijn wel blij dat we weer verder kunnen. Over de Bospurus, we zijn in Azië, op naar India.
zondag 8 oktober en maandag 9 oktober 2000, Istanbul - Cappadocia
Vandaag moeten we kilometers maken, we willen naar Cappadocia, zo'n 350 km ten z.o. van Ankara. Cappadocia ligt een beetje van de route maar het schijnt het omrijden meer dan waard te zijn, we zullen zien. De eerste 400 km gaan snel, we rijden over de snelwegen van Turkije, ze zijn goed, maar helaas is dit de enige snelweg (tussen Istanbul en Ankara), die Turkije rijk is. Na de snelweg gaat het allemaal wat minder snel, veel vrachtwagens, moeilijk inhalen met onze eeuwig en langzaam optrekkende eend. Het landschap is fantastisch mooi, droog, erg veel heuvels, mooie rotsformaties, zandsteensculpturen, soms heeft het landschap wat weg van het Wilden Westen als in de Amerikaanse Westerns. Het rijden is een genot met dit landschap en de wegen die beter zijn als we verwacht hadden. Als we Cappadocia naderen is het helaas al donker we kunnen niet genieten van het naar men zegt geweldig mooie landschap. Cappadocia is om z'n landschap de meest toeristische plek van Turkije.
We zoeken in Goreme een camping, met de Lonely Planet als onze bijbel, vinden we de camping snel, de camping is ok, midden tussen de surrealistische rotsformaties staan we.
Op dit moment dus in Goreme, zo'n 4300 km van huis, de eend maakt het prima, nog geen enkel probleem gehad, in het volgende reisverslag vertel ik meer over Cappadocia. Morgen rijden we verder richting Iran. Als het goed is zijn we binnen 4 dagen in Iran, spannend... Ik weet niet wanneer ik weer kan mailen het zal misschien een weekje duren misschien korter.
 
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact