|
 |
|
CHILI
|
|
|
|
|
|
Santiago en omgeving
Na de nodige misverstanden en een lading aan
telefoontjes en een bezoek aan het kantoor van de
custom broker, blijkt uiteindelijk dat er heel veel
misverstanden zijn. Oceanexpress, het kantoor dat
voor ons de aanmelding van de container bij de
terminal zou doen, dacht dat wij de hele container
wilden hebben en vervoeren in plaats van alleen de
auto die erin zit. In dat geval moet de hele
container door de douane en dan hem je een custom
broker nodig. In ons geval is die schakel overbodig,
mits we de auto op het terrein van de terminal eruit
halen en daarna als tourist met auto en al door de
douane gaan. We kunnen, zo blijkt uiteindelijk,
rechtstreeks contact opnemen met iemand bij de
terminal in Valparaiso en dan kan die zorgen dat we
de auto meekrijgen. Oke, dat is mooi. Maar,
inmiddels is ook bekend dat de boot nog meer
vertraging heeft en in plaats van 16 oktober pas 20
oktober aankomt. Zucht ...........
Dankzij de inzet van de directeur van Oceanexpress
die ons de naam geeft van iemand bij de terminal in
Valparaiso die engels spreekt, verloopt het contact
met de terminal prima. We weten eindelijk wat we
wanneer moeten doen en hoe en wanneer we de auto mee
kunnen nemen. Nu nog hopen dat de boot inderdaad de
20e aankomt want dan kunnen we zaterdag weer in de
auto slapen. We kijken er nu al naar uit!
Ondanks al dit geregel, hebben we ook nog wat meer
van de stad kunnen zien en zijn we een dagje gaan
wijnproeven.
Nadat Rodriaan zaterdag alle onderzoeken heeft
doorstaan, gaan we nog even de stad in (dankzij de
medicijnen voelt hij zich al een stuk beter). We
bezoeken eerst het Palacio de La Moneda het vroegere
precidentiële paleis. Tegenwoordig doet het aleen
nog dienst als kantoorruimte, de president woont er
niet meer. Op de binnenplaats is net een leuke
tentoonstelling geopend over architectuur op het
schiereiland Chiloé. Wat opvalt is de zeer moderne,
een beetje fins aandoende architectuur van een
aantal recent gebouwde gebouwen. Leuk om te zien.
Na dit bezoekje lopen we door het centrum naar de
Cerro Santa Lucía. Een heuvel midden in het centrum
van de stad waarop een park is aangelegd. We
genieten een tijdje van de zon en het uitzicht over
de stad en de Andes op één van de vele bankjes
voordat we terugkeren naar ons apartement.
Zondag is het stralend weer en besluiten we het
Parque Metropolitano te gaan verkennen. Dit park
ligt op de 869 meter Cerro San Christóbal midden in
Santiago (net buiten het centrum). Al direct bij
aankomst valt de relaxte sfeer op die ook hier
heerst. Families die gezellig samen van de zon
genieten met een picnic, een bezoek aan de kleine
dierentuin, een potje voetbal of gewoon lekker op
een bankje of in het gras genieten van de zon. We
nemen de kabeltram naar boven waar we eerst het 36
meter hoge beeld van Maria bekijken dat bovenop de
heuvel staat. Daarna slenteren we door het park
langzaam de heuvel af en bezoeken we de botanische
tuin in het park. Eind van de dag keren we
ontspannen en gebruind terug.
De volgende dag worden we al vroeg in de ochtend
opgehaald voor een tour langs een tweetal
wijngaarden in de omgeving van Santiago. Om te
beginnen gaan we naar de wijngaard Aquitania. Deze
ligt aan de rand van de stad. Althans, tegenwoordig.
De dame die ons rondleidt, vertelt dat toen de vier
vrienden van wie de wijngaard is deze in 1993
begonnen, er in de verste verte geen stad te
bekennen was. Maar, Santiago groeit zo snel dat de
wijngaard is nu omgeven wordt door nieuwbouwwijken.
Het is een kleine wijngaard (15 hectare) waar
kwaliteit hoog in het vaandel staat. Zo wordt alles
nog met de hand gedaan: het snoeien van de
wijnranken, het plukken en sorteren van de druiven
en het labellen van de flessen. Er worden in totaal
drie soorten druiven gekweekt: Merlot, Cabernet
Sauvignon en Carmenère (een druivensort die in
Europa niet meer voorkomt). Van deze druivensoorten
worden drie soorten rode wijn gemaakt die alle drie
in het luxe segment vallen. Of zoals de dame die ons
rondleidt aangeeft: “onze wijnen worden niet in de
supermarkt verkocht.” In het zuiden van Chili hebben
ze nog een wijngaard waar Chardennay wordt gekweekt
voor de witte wijn die ze produceren.
Na de rondleiding is het tijd voor het echte
werk: het proeven van de wijnen. En toegegeven: ze
zijn heerlijk! We proeven de Domaine Paul Bruno
(Paul en Bruno zijn twee van de vier eigennaren van
de wijngaard) en de Lazuli (hun meest chique wijn).
De naam van deze laatste wijn is gebaseerd op Lapis
Lazuli dat alleen in Chili en Afganistan te vinden
is en dus heel exclusief is, net als deze wijn
(volgens hun inzicht althans).
Nu is het tijd voor de lunch en die nuttigen we in
een leuk, landelijk restaurant in de Maipo Valle.
Dit is het gebied dat ten zuidoosten van Santiago
ligt. De groep waarmee we de tour doen is erg
gezellig en de gesprekken tijdens de lunch zijn dan
ook zeer geannimeerd.
Na deze onderbreking, vertrekken we naar Viña
Undurraga. Deze wijngaard is al in 1885 gestart door
Francisco Undurraga die ook veel van de
druivensoorten naar Chili heeft gehaald. Deze
wijngaard produceert jaarlijks duizenden liters
wijn. Wel even wat anders dus dan de vorige
wijngaard. Hier wordt ook bijna alles machinaal
gedaan. Bijna, want het plukken van de druiven
gebeurd ook hier met de hand en de premium wijn die
ze produceren, wordt ook nog helemaal handmatig
gemaakt. De man die ons rondleidt vertelt dat die
premium wijn gemaakt wordt van de druiven die
afkomstig zijn van druivenranken die al 45 jaar oud
zijn. Hij legt uit dat hoe jonger de wijnrank, hoe
minder smaak er aan de druiven zit. De druiven van
de jonge planten worden dan ook alleen gebruikt voor
hun goedkope wijnen. Hieruit concluderen wij dus dat
de premium wijn die ze hier maken nog wel heel wat
chiquer is dan die in de vorige wijngaard. Behalve
de wijngaard die wij nu bezoeken hebben ze nog drie
wijngaarden elders in Chili. Bijelkaar beslaan deze
wijngaarden een oppervlakte van 1012 hectare. De
wijn die ze hier produceren, wordt naar maar liefst
70 landen geëxporteerd. Onze gids legt uit waarom er
maar zo weinig wijn in Chili blijft: “Chilenen
drinken om dronken te worden en dan is bier of
Pisquo (een plaatselijke liqueur) veel goedkoper.”
Van alle wijn die in heel Chili wordt geproduceerd,
wordt daarom ruim 90% geëxporteerd.
Na al deze informatie, is het tijd voor het proeven
van de wijn. We proeven een witte en twee rode
wijnen. Alledrie zijn ze meer dan de moeite waard.
Ze zijn heel lekker fruitig en niet te zwaar. Wij
vinden ze zeker zo lekker als de wijnen van Viña
Aquitania.
Als we terugkomen bij de bus blijkt er een
mechanisch probleem waardoor we moeten wachten op
een nieuwe bus. De tijd wordt gedood met een glas
wijn en sterke verhalen en na ruim een half uur
kunnen we in licht aangeschoten toestand met een
nieuwe bus terug naar huis. |
|
|