The Trail of Raid Laponie - Raid Nordkapp 2010
2 Eenden die in Februari 2004  midden in de winter de laatste Raid Laponie hebben gereden, rijden "the trail" opnieuw, in de zomer! Geen extreme temperaturen van min 40 maar normaal (!?) september weer. 8.000 kilometer zal de route zijn die voert door Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. Ons doel; de Noordkaap ! van daaruit zal de route langs de ruige Noorse kust ons naar het zuiden voeren. Een alternatieve raid in The Trail of Raid Laponie.

 
 
 
 
 

 
 

The Trail of Raid Laponie - reisverslag

Datum: 10 september 2010
Route: Rovaniemi (Rustdag)

Weer: zonnig met koude wind
Temp: 18
Kilometers: 36
«« 9 sept

11 sept »»

Rovaniemi is de hoofdstad of grote stad in Lapland Finland. Dit dorp (stad) is bekend door Santa Claus. Die man van Coca Cola met een rood pakje aan en een witte baard (die ook wel eens in Zaltbommel geweest is, dat later). Het is hier ook redelijk toeristisch en overal Arctic Hotels, Arctic kappers, Arctic dit en Arctic dat. Het wakker worden aan de Jokimokki (de rivier) is heerlijk. Helaas als de zon aan gaat, gaat de windwaaier ook aan. Dus het wakker worden ging iets sneller met zo'n fris windje. Het lastige hier is dat het in de zon heerlijk aangenaam warm is, maar die wind, die is erg fris. Of een t-shirt (uit de wind) of een trui (in de wind) das best lastig wat aan te doen. of je vernikkeld of je zweet je te pleu..is.

Na een stevig ontbijt bestaande uit ei met spek gingen we langzaam aan op weg naar de stad. Ons eerste doel was Santa Claus Village. Een rete commerciële bende maar wel leuk. Minder leuk is dat de kachels in de tientallen souvenirs shops nog op de winterstand stonden. Erg heet was het. Santa Claus Village is een soort klein dorpje met allemaal gebouwtjes en een paar grote gebouwen. Merendeel zijn winkels of boetieks afgewisseld met wat cafés en koffiehuizen. Daarnaast hebben ze een postkantoor en het huis van de Kerstman zelf. Het personeel zijn verklede elfjes en overal hoor je kerstliedjes. Tis net de efteling in het klein (maar hier kost alles geld). Eenmaal binnen gingen we van de eene winkel naar de andere winkel, en iedere winkel was weer: hé leuk, meuk. En eigenlijk is het dat ook. Allemaal made in Taiwan. Meuk gemaakt voor de toeristen. Ondanks dat hebben we geen winkel overgeslagen. Zelfs ik (Frank) heb wat gescoord, een (FIN) landensticker voor op de auto. Ooit hoop ik alle landen erop te hebben (gezocht: landenstickers van de zuidelijke Europese landen, wie deze heeft graag e-mailen naar frank@2cvtravel.nl) Niet alleen ik, ook de rest ging hier los qua aankopen. Al hebben we ons erg ingehouden. Tussen het winkelen door gingen we naar het postkantoor van de Santa Claus. Het postkantoor waar alle post aankomt voor de kerstman. post uit diverse landen wordt hier verzameld. Zo staat er een kast met oude post zoals brieven en kaarten waarop alleen staat: Santa Claus The North Pole. En die komen gewoon aan.

tip: Zelf ook een kaart sturen naar de kerstman? het adres is simpel. Kies wat leuks, en post hem naar Santa Claus Finland en wie weet kom je je eigen kaart eens tegen hier.

Nadat we de kaarten geschreven hadden gingen we weer verder van souvenirs shop naar de messenshop naar een andere meuk shop. shop til you drop. Wij hebben ons huis een cadeautje gedaan. Een rendierenvel. Heerlijk aan de voetjes en wat staat nou mooier dan een mooi vel van een rendier bij een knetterend haardvuurtje. Gekocht 'op' de poolcirkel.

Hoe commercieel het ook allemaal is, één ding 'moesten' we dit keer doen (we zijn er eerder geweest in Feb 2004) We moesten en zouden met de kerstman op de foto. Wij naar binnen door een lange gang met allemaal geluiden en ijsschotsen dwars door de klok die de aarde doet draaien naar boven, waar een goedlachse vrolijke elf ons ophaalde en naar de kerstman bracht. GGgoedendaggg. De kerstman praat Nederlands. Althans, goedendag kwam er redelijk uit. En wij praten geen Elf's  dus zijn we zijn maar verder gegaan in het Engels. "where are you from?" vroeg de Santa? wij antwoorden dat we uit Nederland kwamen uit Rotterdam. Vroeg die kwakzalver: How far is it from zzssaltbommel? Hu? bedoelt die rare vent in dat rode pakkie nu Zaltbommel? vast een keer een pakje afgeleverd met de arre slee. Anyway we namen onze posities in en Hoofd foto elf nam de foto, klik, en, klik. Dat was het. We namen afscheid van Santa en konden onze foto ophalen bij de winkel balie. Ik zal maar niet zeggen wat dit commerciële grapje allemaal gekost heeft. Wat ik wel kan zeggen is: Als je heel toevallig in Rovaniemi bent, ga naar de kerstman en ga met hem op de foto : ) Een hele ervaring rijker. (en een rib armer....)

Tijdens een kop koffie (om de voetjes wat rust te geven) reed een bus langs met daarop: Porsche Driving Experience. Dus het driving centre waar de heren met Camp4s zich uitleven (in de sneeuw) is vlakbij en ook in de zomer bereikbaar. We hebben onze koffie maar opgedronken en geen Porsche Experience gedaan, we wachten wel op de sneeuw : )
We zijn maar naar de stad (Keskuska) het centrum gegaan.

Het centrum bestaat uit een paar winkelcentra's, een soort mall waar je heel warm, zeg maar ontiegelijk warm, overdekt kan winkelen. We hebben diverse winkels gezien, en zelfs een Eend op een parkeerplaats. een local die met een eend rijd. Onze 3e eend tijdens deze "normale" vakantie. Dit keer geen stoere verhalen over watercrossings, dagen geen eten, zandstormen ofzo, maar een normale zomervakantie in Finland.

Ondertussen zitten we weer op de camping met de voetjes omhoog, even te nixen. even bijkomen van een lange dag slenteren, en shoppen in Rovaniemi. Misschien vanavond wel weer de Sauna in. Maar eerst... eerst even nix ; ))

We slaan de Sauna deze avond over en zitten aan het water met de vuurkorf aan te genieten van een heerlijke avond in Rovaniemi. De zon is onder gegaan en de windmachine is ook uit gezet. Morgen vertrekken we richting Hetta. Misschien komen we dan Rudolf wel tegen. Wie weet.... tot lezens.

 
Raid Nordkapp
Home
VVV Info
Webcam's
 
Reisverslag 1
Reisverslag 2
Reisverslag 3
Reisverslag 4
Reisverslag 5
Reisverslag 6
Reisverslag 7
Reisverslag 8
Reisverslag 9
Reisverslag 10
Reisverslag 11
Reisverslag 12
Reisverslag 13
Reisverslag 14
Reisverslag 15
Reisverslag 16
Reisverslag 17
 
Foto pagina 1
Foto pagina 2
Foto pagina 3
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact