The Trail of Raid Laponie - Raid Nordkapp 2010
2 Eenden die in Februari 2004  midden in de winter de laatste Raid Laponie hebben gereden, rijden "the trail" opnieuw, in de zomer! Geen extreme temperaturen van min 40 maar normaal (!?) september weer. 8.000 kilometer zal de route zijn die voert door Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. Ons doel; de Noordkaap ! van daaruit zal de route langs de ruige Noorse kust ons naar het zuiden voeren. Een alternatieve raid in The Trail of Raid Laponie.

 
 
 
 
 

 
 

 

The Trail of Raid Laponie - reisverslag

Datum: 9 sptember 2010
Route: Kajaani - Rovaniemie

Weer: mooi weer : )
Temp: 16
Kilometers: 458
«« 8 sept

10 sept »»

Misschien eerst een uitleg van de foto's. De eerste drie (van links naar rechts) zijn gemaakt onderweg naar de webcam toe. De derde is een kopie van de webcamfoto. De 4de een foto onderweg. De 5de onze sauna van vandaag. De 6de ons kampement van vandaag, 7de ons uitzicht vanuit de tent. De 8ste is ons ontbijtplekje, de 9de het beekje erbij. De 10de en 11de onze Travelduck. De 12de onze eerste sauna, de 13de net geplonst in het meer. De 14de opruimen van het kampement en de 15de een uitzichtfoto.

Vanmorgen om half acht waren we alweer wakker. Het was onze eerste echte koude nacht. Geen idee hoeveel graden het is geweest, maar alles was dampig, nat en koud. Bovendien stond er veel wind. Nu weten wij ook waarom er niemand bij het water stond. Zodra de zon aangaat, gaat het waaien en zodra hij uitgaat, gaat de wind weer uit. Na een heerlijk ontbijtje, gebakken eitje, koffie/thee en boterhammetje, gingen we ons tentje opruimen en onze weg vervolgen naar boven toe. Via de snelweg - nouja de snelweg is hier een tweebaansweg en je ziet er voor de rest niemand - zijn we naar Oulu gereden. Hier wist Alfred in Oulunsalo een webcam die om de tien minuten een foto maakt. Digna gesmsed en gevraagd of zij wilde kijken. Auto's klaar gezet en zwaaien maar. En ja hoor om 12:20 uur is er een foto gemaakt (getuige foto 3). Blijft apart om 2600 km van huis te zijn en iemand in Krimpen kan je gewoon zien. De techniek staat voor niks tegenwoordig. Na Oulu hadden we de tomtoms weer ingesteld op Rovaniemi. Dit zou nog ongeveer 240 km zijn. We zouden wel kijken hoe ver we kwamen. Via Kemi ging de weg naar boven. Onderweg veel wind gehad, dit omdat we langs de kust reden. De omgeving werd weer anders. De herfst is hier echt ingetreden. De bomen hebben de mooiste kleuren, rood, geel, oranje en sommige ook nog groen. Het is schitterend. Waren de bomen in de buurt van Vehu nog in mindere herstkleuren, vallen hier de blaadjes al van de bomen. Desalniettemin hebben we vandaag zeker 18 graden op de thermometer gezien. De lucht is meest van de tijd strak blauw en af en toe een wolkje erbij.
Langs de weg nog steeds de borden dat er elanden over kunnen steken. Echter nu kwam er een bord bij, u nadert de habitat van de rendieren. Wees voorzichtig. Ja dat zijn we al de hele tijd! Waar zijn die beesten nou????? Ze stonden nu ook al op de weg, de afbeeldingen van rendieren. De borden zijn nu veranderd van elanden in rendieren. Dus wie weet worden de kansen nu wel groter.
De 07 heeft inmiddels een probleem met zijn stationairsproeier. Dit wil zoveel zeggen dat elke keer als we af moeten remmen voor een stoplicht, rotonde of als we geluk hebben een rendier, slaat de auto af. Hmmmm Frank zou de sproeier dan wel even maken.
Nog 50 km naar Rovaniemi. Dus dat gingen we wel halen vandaag. Om vier uur waren we in Rovaniemi. Rovaniemi is de stad waar de Kerstman woont. En het is hier dus heel erg toeristisch. Zo hebben we dagen lang geen toerist gezien, geen camper gezien en vooral geen buitenlanders. Dat is hier wel anders. De campers vliegen om je oren en we hebben de heuse avondspits van Rovaniemi meegemaakt. Er stonden zeker 5 auto's voor het stoplicht, jeetje wat een drukte. Het fijne van Finland is, is dat ze de stoplichten aan de overkant van de weg zetten. Zo kan je altijd zien of je lampje op groen is. Nog steeds geen rendieren.
Hier op onze camping, de Napapiiri is de Poolcirckel. De camping hebben we gevonden. Echter de receptie was dicht vanaf 31 augustus, we moesten dan maar even bellen. Dus gebeld en we mochten de tent neerzetten. Ze was nu in het keskusta (dit betekent centrum) en zou zo terugkomen. Dus tentje opgezet. En ja we zijn hardleers, weer aan het water. Het ziet er zo leuk uit als de zon schijnt, alleen zodra de zon weggaat en de wind waait, is het fris, heel fris.
Na tentje opzetten even naar de supermarkt. Verse groenten hebben ze hier bijna niet. Buiten een verdwaalde bloemkool om, was er gewoon niets. Wel veel fruit, maar verder niets. Blikgroenten hebben ze ook bijna niet. Dus dan in de diepvries. Daar hadden ze een soort van mix van aardappels en groenten. Dan maar dat. Terug bij camping bleek de vrouw van de camping er ook te zijn. Dus inschrijven, betalen en sauna bespreken. Voor maar liefst 15,90 kunnen we met 2 personen, 1 tent, auto en gebruik van sauna hier logeren. Niet gek, toch. Sauna besproken voor 20:00 uur en zij zou hem zo aanzetten.
Na het eten hebben we koffie gezet en thee en toen op naar de sauna. Deze sauna had niet het spectaculaire uitzicht van gisteren, maar was wel luxer. Er was een wc binnen, een zitje met houtkachel, een doucheruimte en dan de sauna. Deze sauna was behoorlijk heter dan die van gisteren. Maar goed, we hebben ons record verbroken. We hebben nu twee keer 20 minuten in de sauna gezeten en twee in het meer geplonst. We leren het nog wel. Alleen vrees ik dat de sauna in NL wel tegen gaat vallen, mochten we een keer gaan.

Nu na de sauna, zitten we bij ons zelf gemaakte kampvuurtje aan het meer, drankje erbij en lekker beetje te kletsen. Het is hier echt fantastisch.

Even wat feitjes over Finland:
- ze hebben veel muggen, maar boven de poolcircle zijn ze weg;
- de Finnen krijgen een subsidie op flitscamera's;
- bij het water waait het altijd;
- het aparte douchekopje bij de wc is een verouderde versie van een bidet;
- kietos: dank je wel
- de borden elanden, hangen er voor de toeristen;
- de Finnen spreken slecht Engels;
- eekhoorntjes houden ervan spullen te pikken.

Tot lezens weer!

 
Raid Nordkapp
Home
VVV Info
Webcam's
 
Reisverslag 1
Reisverslag 2
Reisverslag 3
Reisverslag 4
Reisverslag 5
Reisverslag 6
Reisverslag 7
Reisverslag 8
Reisverslag 9
Reisverslag 10
Reisverslag 11
Reisverslag 12
Reisverslag 13
Reisverslag 14
Reisverslag 15
Reisverslag 16
Reisverslag 17
 
Foto pagina 1
Foto pagina 2
Foto pagina 3
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact