2004 Raid Laponie
De tiende Raid laponie - Rotterdam - Helsinki - Noordkaap - Rotterdam. Raid Laponie, Tocht door Lapland. Een toch door het prachtige landschap van Lapland in de winter per Citroen 2cv, met als doel de Noordkaap. Raid Laponie werd georganiseerd door de Finse 2cv Club. Eens in de paar jaar werd een toch gereden met verschillende doelen. 2004 zou de aller laatste Raid Laponie worden. Na 20 jaar vonden ze het welletjes. De 2004 editie beloofde een prachtige te worden met temperaturen van ver onder de -38 graden, sneeuwstormen en ingesneeuwd zitten op de Nordkapp zelf. Met als klap op de vuurpijl, het Noorderlicht.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Woensdag 18 feb 2004 (' ) Temp +1C
Marcel: Gisteren zijn wij Alfred, Marja en Erik en ik dus door gestoomd naar Stockholm om wat voorsprong te krijgen op de rest zodat we tijd hebben om de remmen eens goed te kontroleren. De rit liep voorspoedig, het ging er lijken dat we zo rond vijf uur bij Aryan zouden zijn. Onderweg nog even gestopt bij een weg restaurant waar even lekker op ons gemak konden lunchen. Buitenom de remmen die niet hlemaal jofel waren ging alles goed. Totdat het begon te regenen..... na een paar slagen zij de ruitenwisser motor dus doe het zelf maar lekker verder ik heb het gehad!!! Ja, dan maar snel een parkeer plaats opzoeken langs de weg om te kijken wat er nu weer loos is. Na enig speur werk bleek dus dat de ruitenwisser motor was overleden... RIP. Alfred had gelukkigeen complete ruitenwisser motor met meganiek bij zich zodat we die er dus in konden zetten. Alleen komt nu de ruitenwisser niet terug in zijn parkeerstand omdat dit een motor is van een nieuwer type eend, maar ja we hebben weer werkende wissers en dat is veer belangrijker. De weg dus weer vervolgd richting Stockholm, onderweg wordt je voortdurend gapend na gekeken door de Zweden die het allemaal maar erg vreemd vinden die opgedirkte eenden, dit gaat zelfs zover dat mede weg gebruikers luid toeterend voorbij komen en fanatiek zitten te zwaaien naar ons. In de buurt van Stockholm werd het steeds drukker op de weg en begon het er zelfs op te lijken dat we in de file terecht zouden komen, gelukkig viel dat allemaal wel mee. Nu nog de weg vinden naar Aryan, hee een Mac D... volgens Erik de Mac bij Aryan in de buurt, onze magen begonnen al aardig te rammelen dus maar even aangelgd om te eten. Al gouw bleek dat dit dus niet de Mac was die we dachten en maar eens gaan puzzelen waar de dan wel waren. Het viel gelukkig wel mee want we waren niet zo ver meer van onze bestemming en al gouw toen we weer reden zag Marja wat bekende plekken en dus met rasse schredene richting de koffie. Bij Aryna aangekomen bleek dat ook Phil en Alain ook bij Aryan waren neer gestrekene, ook zij hadden problemen gehad en waren door Aryan vanaf de boot naar zijn huis gesleept, oorzaak een gescheurde benzine slang waardor er lucht in het systeem was terecht gekomen. Nadat Erik zijn remmen had gesteld en het hele rem systeem had gekontroleerd en Alfred zijn spikes had omgeruild voor de zomer banden eerst maar eens lekker biertje genomen en dan lekker de slaapzak in gekropen.
De volgende ochtend na het ontbijt een test ritje en op zoek naar een bedrijf voor onderdelen van een spike schiet pistool, niet te vinden dus. De remmen bleken nu weer redelijk goed te zijn. Beter als dit zal het toch niet worden omdat aan een kant de remschoenen dus zover heet zijn geworden dat ze niet meer helemaal goed werken. Maar dat mag de pret niet drukken. Eenmaal terug de twee resterende banden gewisseld en de eend weer eens helemaal uitgeladen en weer ingepakt omdat er nu dus weer twee extra banden bij moeten. Tijdens het inpakken kwam de rest ook aan bij Aryan. Tijdens dat ik zit te tikken zijn zij nu hun banden aan het wisselen ene gaan we straks na de koffie weer verder richting het zuiden. Geplande aankomst is tot nu toe vrijdag avond in Rotterdam.

Frank: Stockholm. Met koude vingers even vlug op het netwerk van Aryan de site bijwerken. Eindelijk weer een fatsoenlijke internet verbinding. Vanochtend redelijk op tijd wakker geworden voor een vlug ontbijtje. Gelukkig waren we op tijd en konden we genieten van alweer een overvolle tafel met lekkere dingen. Nadat onze buiken vol gegeten waren (immers het was best duur) konden we via een deel binnenweg naar Aryan rijden. Het was even zoeken doordat een afslag afgesloten was, maar algauw waren we op bekend terrein. Bjorn en Jeroen gingen direct bezig met de banden te verwisselen. Het wordt nu weer rijden op normale winterbanden. Het wisselen deden ze op de normale weg omdat de oprit veranderd was in een plaatselijke Thialf. Nu hebben we ook even mooi de gelegenheid om de auto opnieuw in te pakken en ons klaar te maken op de laatste rit naar huis met nog maar 1 overnachting ergens in Denemarken. (HERSTEL: eerst nog een overnachting in Jonkoping- Huskvarna en dan ergens in Denemarken overnachten....was ff de dagen kwijt, maar heb ze weer gevonden)

Deel II: Zo Weer een aantal kilometers gemaakt naar het mooie Huskvarna bij het grote meer in zuid Zweden. Ik ben er een keer eerder geweest, maar kan het met totaal niet herrineren. Het lijkt er niet op met wat ik nog ergens in mijn gedachte had. Anyway we zijn er. De rit ernaar toe was wel grappig. We zagen nu het mooie verschil van veel sneeuw naar minder sneeuw met een wel heel erg lage zon. de wegen worden schoner en schoner door de vorst van wel 1 graad onder nul. Het is maar 1 graad en toch frisser dan wanneer het -27,4 is. Raar, zal vast wel komen door het vocht dat het waterkoud aan vloelt. In Huskvarna idd een Pizzaria opgezocht, keurig ook hier weer een Eendeei sticker geplakt en een foto van de Itiliaan gemaakt MET sticker. Wat stond hij te kijken zeg. Hij zal wel gedacht hebben, die mensen zijn uitgehongerd. 2 Pizza's en een beetje is idd best veel. Maar wel lekker en voor de verandering niet duur. Terug in het hostel tijd voor een bakkie koffie (was niet aanwezig bij de Pizzaria) alleen de koffie uit de automaat is NIET te drinken en mag de naam koffie niet hebben. Gelukkig staat er ene koffie zet app. waar we water warm mee maken en onze eigen oploskoffie in oplossen voor een lekker hollands bakkie pleur. Nu nog net geen 2200h maar al bijna tijd voor een nachtrust die zeer waarschijnlijk weer ernorm goed zal zijn. Scandinavie is niet alleen mooi, maar het slaapt ook goed. Tijd voor nog een bakkie en dan Weltrusten.

Erik: nou de remmen doen het weer een beetje, ben bang dat ze toch te erg verbrand zijn om nog door de APK te komen, maar goed het werkt allemaal weer een beetje. Ook het ruitenwissermotortje dat we gisteren onderweg hebben omgebouwd en gemoteerd doet het ook nog steeds. en dat is met al die nattigheid van smeltwater op de weg toch wel makkelijk. Vandaag waren de wegen droog, het lijkt zelfs wel een beetje lente. De hele dag zon! De doorzichtige zonnekleppen doen hun werk goed. En dat voor onderdelen die uit een auto uit begin 1950 komen. Dat is nog een hergebruik, of niet soms?! Vanavond hebben we met z'n achten een pizzeria meneer helemaal in de stress geholpen, 8 man 14 pizza's. Lekker hoor. hebben hem gelijk maar verteld dat in 2007 de wereldmeeting in zijn stad word gehouden en dat hij maar vast een uitbreiding van zijn zaak moest voorbereiden, omdat er best nog een paar eendrijders een pizza bij hem komen eten. En nu zijn we vrienden!? Er is nog wel veel meer te vertellen maar ik moet ook nog wat copy bewaren voor het klaverblaadje, dus stop ik maar weer. Er zijn er nog een paar die wat willen schrijven.

Marcel: Heerljjk weer eens etappe zonder dat onze eend verder gaat ontbinden. We zijn dus weer een stukje verder zuiderlijker, in Huskvarna ja die van de naaimachines. Het is een soort buitenwijk van Jönköping. Ze hebben hier inderdaad heerlijke pizzas, zo lekker zelfs dat er twee ingingen. Na de pizzas was het weer eens zover, wij schijnen een onuitstaanbare aantrekkings kracht te hebben voor beschonken mensen. Twee beschonken locals kwamen dus weer eens bij ons aan tafel een verhaal houden. Nou fijn hoor. Het wordt dus weer tijd om richting het Hostel te gaan. Ondertussen zit ik met een beker oploskoffie naast me tikken want de koffie hier uit de automaat is niet te drinken. En het wordt weer langzaam tijd om te gaan sprieten.
 
 
Raid Laponie
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9
Pagina 10
Pagina 11
Pagina 12
Pagina 13
Pagina 14
Pagina 15
Pagina 16
Pagina 17
Pagina 18
Pagina 19
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact