2004 Raid Laponie
De tiende Raid laponie - Rotterdam - Helsinki - Noordkaap - Rotterdam. Raid Laponie, Tocht door Lapland. Een toch door het prachtige landschap van Lapland in de winter per Citroen 2cv, met als doel de Noordkaap. Raid Laponie werd georganiseerd door de Finse 2cv Club. Eens in de paar jaar werd een toch gereden met verschillende doelen. 2004 zou de aller laatste Raid Laponie worden. Na 20 jaar vonden ze het welletjes. De 2004 editie beloofde een prachtige te worden met temperaturen van ver onder de -38 graden, sneeuwstormen en ingesneeuwd zitten op de Nordkapp zelf. Met als klap op de vuurpijl, het Noorderlicht.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Donderdag 5 Februari 2004.
Alfred:Het was erg vroeg toen de wekkers in het Eurohostel afliepen. Vandaag gaat de Raid van start. We werden bij de Hansaterminal verwacht om 07:30 uur, hetgeen aardig lukte. Na een weerzien en nieuwe kennismaking werden sponsorstickers geplakt en werden kadootjes in ontvangst genomen. Veel teams gingen richting Matti's garage om wielen en olie te wisselen. Wij zijn met 4 teams gelijk aan de eerste etappe begonnen in de richting van Vehu waar onze overnachting staat gepland. Over de snelweg waar de temperatuur nog +3 graden is gaat het richting het noorden. Onderweg zien we regelmatig andere teams bij tankstations en koffiestops. Gelijdelijk gaat de temperatuur naar beneden en gelukkig komt deze onder het vriespunt. Het voordeel hiervan is dat de tegenliggers en voorliggers onze ruiten niet constant volbaggeren. Na een tijdje zijn de snelwegen op en gaat het over deels besneeuwde en bevroren tweebaansweggetjes verder. Al heel vroeg staan er 383 KM op de dagteller en rijden we rond 15:00 uur het rustige Vehu binnen. We hebben deze dag voor het eerst eens niets onderweg hoeven te repareren en de eendeei sleutelhulpen beginnen ontwenningsverschijnselen te krijgen. Twee teams zijn ons reeds voor en we kunnen gelijk aan tafel want het eten staat klaar. Buiten staan de tenten voor de overnachting al opgesteld, dus het zou wel een een koude nacht kunnen worden. De temperatuur bij aankomst is -6 graden, dus dat kan nog wat worden...
Frank: Brrrr Koud!! tis al min ze en een half. Binnen in de auto al ijs moeten krabben. Zoals Alfred al verteld had Ging de ochtend redelijk. Al was het vroeg we konden gelukkig redelijk wakker worden al ging mijn wekker weer eens niet af. Na een lekker Fins ontbijt met Havermout achtig spul hebben we de auto's ingepakt om naar die Terminal te gaan. Het kadeautje was onder andere een mooie Dolk/mes vismes survivalmes. De Route was uitgestippeld en stond in 6 regels geprint. Knap werk vond ik het om meer dan 350 kilometer uit te leggen in een paar regels. Anyway we reden weg uit Helsinki via de snelweg opweg naar Vehu. 08:47 Tring. Mijn GSM begon te rinkelen Radio Rijnmond. De redacteur ofzo vroeg of het uitkwam als ik over 2 minuten LIVE in de uitzending kon komen. Tuurlijk kan dat zei ik. Na het beluisteren van de Radio via mijn GSM hoorde ik onder andere het File Nieuws. Goh wat was het weer druk in Nederland zeg. Gelukkig heb ik en de rest er geen last van. Toen hoorde ik de dame van de radio die mij aankondige en kon het verhaal beginnen. Best wel raar al vertellend je verhaal te doen en tegelijk bedenken dat je vanuit Helsinki Live te horen bent in het Rijnmond gebied. Dat ik te horen was bleek later middels een SMS van dochter (?) van Erik. Grappig. Ze zouden binnenkort weer bellen. Ben benieuwd. Verder was de reis, de eerste etappe meer dan mooi en goed te rijden. Een paar keer verkeerd gereden omdat het wel heel erg sumier aangegeven stond op onze Road-Map. Bjon was erg moe en vroeg of we even konden wisselen van plek. Op de vluchtstrook zeer vlug gewisseld zodat Bjorn ff een uurtje of meer kon slapen. EN slapen dat deed ie!!! Halverwege hebben we gestopt om te tanken en gelijk even een hapje te eten met een BAK koffie. Leuke tent alleen was hij nog niet geheel afgebouwd. Ik weet niet hoeveel arbeiders er aan het werk waren maar als je goed keek zag je ze in elke hoek wel wat doen. Na het geklooi om de tankdop eraf te halen die vast zat gevroren en een verkeerde pomp (pas-automaat) ging de weg door het mooie Finland Dit keer vergezeld door Wendy van Jeroen. Zo kon Jeroen even pas op de plaats houden en het stuur overgeven aan Bjorn. Wij reden en reden al was het maar 350 kilometer, soms was het best lastig door het zoeken van de auto in de ijs sporen. De weg ging over weggetjes die geheel bevroreren waren 2 baans, heeeel mooi. De Temp was wat minder, hij Daalde !!! In Vehu aangekomen staat ie zelfs al op -6,5C moet niet gekker worden!
Vehu is een oude school waar we de nacht verblijven. Maarr we slapen in verwarmde tenten (er staat een kachel in). Buiten staat ook een echt Fins Bad. Misschien duik ik daar nog wel ff in. Wie weet. Lange dagen korte nachten vragen om een goede maaltijd. Deze stond al klaar bij aankomst in Vehu. Heerlijke zalmfilet, Salade, brood en beleg, puree, hutspot, hetebliksem en dat op zijn Fins. Eet Smakelijk !!!

Marcel: Wat een gezeur allemaal, wat is vroeg??? Alles went hoor. Goed vandaag dus de officiele start in Helsinki. Op het start terrein werd dus al snel duidelijk dat ik de enig was die nog enigzins fris was ondanks dat ik de laatste was die naar bed ging. Dus vandaag was ik de GPS. Snel weg dus voordat ze in slaap sukkelen. Even buiten Helksinki in een voorstadje liep door wat onduidelijkheden in de route beschrijving al fout. Even het lokale leger in de arm genomen en ons even uit laten leggen hoe we nu precies moesten rijden. Het weer was niet erg prettig wat regen en een erg natte weg. Maar de temperatuur begon gelukkig al snel te zakken waardoor het al snel halverwegen de route droog werd en het kwik onder nul zakte. Maar enige kilometers verder begon het dus zagjes te sneeuwen, jeehaa now we are talking!!! Maar het einde van de route werd het mooiste, de zon brak door, de weg veranderde van asphalt in ijs wat wil je nog meer? Aangekomen in Vehu wachte ons de tenten en een heerlijk maal Zalm rendier en een soort hutspot maar dan anders, heel erg lekker. Dit moet zo de rest van de raid blijven dan ben ik gelukkig.
 
Raid Laponie
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9
Pagina 10
Pagina 11
Pagina 12
Pagina 13
Pagina 14
Pagina 15
Pagina 16
Pagina 17
Pagina 18
Pagina 19
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact