2004 Raid Laponie
De tiende Raid laponie - Rotterdam - Helsinki - Noordkaap - Rotterdam. Raid Laponie, Tocht door Lapland. Een toch door het prachtige landschap van Lapland in de winter per Citroen 2cv, met als doel de Noordkaap. Raid Laponie werd georganiseerd door de Finse 2cv Club. Eens in de paar jaar werd een toch gereden met verschillende doelen. 2004 zou de aller laatste Raid Laponie worden. Na 20 jaar vonden ze het welletjes. De 2004 editie beloofde een prachtige te worden met temperaturen van ver onder de -38 graden, sneeuwstormen en ingesneeuwd zitten op de Nordkapp zelf. Met als klap op de vuurpijl, het Noorderlicht.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zaterdag 7 feb 2004 (6550' - 2408') Temp -22 C 8:45 uur.
Met dank aan het 't Eendeei (Marcel) voor het mogelijk maken om deze site bij te houden.

Bjorn: Nou vandaag gaat het gebeuren... we gaan de poolcircel over. Gisterenavond hebben we het rustig aan gedaan. We (Jeroen, Wendy, ik en Frank) hebben een kamer met douche en toilet dus iedereen neemt meteen de kans om even lekker te douchen, scheren enzo. Daarna weer veel verhalen voor de website geschreven en een beetje nagepraat, een drankje drinken en daarna gaan we allemaal redelijk vroeg naar bed.

Vanochtend moesten we rond een uurtje of 7 op omdat we allemaal op dezelfde tijd op de poolcircel moeten zijn voor het befaamde ritueel. Door Jeroen's heldere denkwerk van de avond ervoor worden we om 6 uur wakker van zijn wekker. (moeilijk he, local time en Finlandse tijd). Lekker opstaan en naar beneden ontbijten. Daarna de grote truck, hoe krijg ik bij min 22 mijn auto gestart. De Zweden zetten hun autos allemaal aan een stopcontact voor een motorverwarming, een franse auto heeft deze uitrusting niet... Dus gewoon starten. Er komen geluiden uit de motor die ik nog nooit gehoord heb. Je voelt de (al extra dunne olie) als stroop door de motor gaan. De versnellingsbak is moeilijk in beweging te krijgen (ook dikke olie), maar na een minuut of vier start ie! Die zwaardere accu is wel nodig. De meeste van onze eendjes hebben het zwaar, een enkeling krijgt het niet voor elkaar de eend te starten. Na een powerpack leeg gemaakt te hebben moet deze eend worden aangesleept en ja hoor ook deze eend weet weg te komen. Nou op naar de poolcircel. Dat betekent een uur of 4 rijden. De wegen zijn weer helemaal fantastisch! Wat een landschap. We rijden vandaag met Jeroen en Wendy op. Onderweg sluiten zich teams aan en gaan weer weg. Heel erg leuk om met franse, duitse, sloveense, finse en nederlandse teams te rijden. Samen met Nalle komen we aan op de poolcirkel. Hier wacht ons een lekkere maaltijd van haring die is ingemaakt in suiker. Volgens ons zitten de ingewanden er nog in en is het visje aan het gisten.. Wat een intens ranzige rotzooi! Wat smerig. Ik heb nog nooit zo iets smerigs geroken, laat staan gegeten... maar ja dat is traditie zeggen ze.... Gadverdamme... Kokhalzend eet ik de rotzooi op. Daarna opweg naar de markt in Jokkmok. Dit is een heel bekende markt, maar met min 25 is dat minder interessant, daarnaast ruiken we de vis nog steeds. Die geur is overal. Je boert elke keer de smaak van dat smerig stukje vis weer op. De verrassing van deze traditie is nog lang merkbaar... We rijden daarna door naar Kiruna, hier is ons hotel. De auto wordt nog steeds redelijk warm, ondanks de min 20 buiten krijgen we het op de traditionele kachel toch nog 18 graden in de auto. Ons record ligt op 42 graden verschil in temperatuur tussen binnen en buiten.

We gaan weer op weg. Plots remt een auto voor me... Ik vol in de ankers en wat zien we midden op de weg, 2 jonge rendieren. Daar komen we goed weg!. Ook komen we onderweg op de donkere wegen nog een eend van een frans team, Jose en Etienne team 15, tegen die een band lek heeft gereden. Hij red het wel en dus rijden we door. De verstraler doen hun werk goed. Die heb ik er dus niet voor niets opgezet. We racen even over de wegen komen we in Kiruna aan. We hebben met vier mensen een cabine. Goed geregeld. Een belgisch team nummer 5, Denny en Andre, hebben wat minder geluk gehad en hebben een rendier aangereden. Het beest moet worden opgespoord door de locale authoriteiten. Het heeft een gebroken schouder en is afgemaakt. Het team is er met de schrik vanaf gekomen. Met de eend gaat het wel. Een spatbord moet worden uitgedeukt, bumper terugslaan, een nieuwe koplamp wordt besteld en afgeleverd bij de volgende rustplaats. Dit had veel slechter kunnen aflopen (niet voor het rendier trouwens).

Frank komt aan in de cabine. " Eerst even wat uittrekken", zegt Frank. Een jas, een das, een wollen trui, een ski-broek, nog een wollen trui. Daarnaast weet ik van vanochtend nog dat hij thermo-ondergoed aan heeft en nog een wollen trui, een t-shirt, een longsleeve, een gewone broek, thermo-sokken en een boxer... Frank houdt niet zo van de kou geloof ik.

Frank: Het is Koud!!! ****ringkoud! In Scandinavie mag je niet binnen roken. (ik hoor het al, " goeie reden om te stoppen" ) dan maar buiten roken. De wekker ging een uur te vroeg af zodat ik lekker op mijn gemake mijn hoeveelheid koffie naar binnen kon werken. Om daarna te ontbijten met de welbekende Havermout ofzo. en dan tja... ff een peuk is dan wel lekker. Gekleed met een thermo onderbroek en t-shirt (met dan aan PR Eendeei Rutger) en daaroverheen een spijkerbroek en een wolle trui ging ik even een naar buiten. Schrik !! tis echt koud geloof ik. snel mijn nicotimne naar binnen gewerkt (niet te snel anders bevriezen je neusgaten) had ik vlug andere kleding gepakt. De voorspellingen waren voor vandaag -30C. niet fijn, maar wel leuk om het eens een keer mee te maken. zoals jullie al gelezen hebben van Bjorn, was het een goeie dag om te rijden. De route vanvandaag gaat van Haparanda naar Kiruna (480,6 Km en te doen in 7 uur en 36 min) Ech Nie!!!! De Auto die diep ingevroren was starte redelijk goed. Enkele andere (Gele AK400) moest helaas aangesleept worden door een andere Nederlandse team. Op naar de Poolcirkel. Een mooie weg, redelijk schoon doch erg glad en best verradelijk.
Poolcirkel: 69682 Km Temp -19,3C (6633' - 2006') 14:28h
Raid Laponie voor de eerste keer zonder de vis traditie is geen Raid Laponie. Iedereen moest eraan geloven die voor het eerst meedeed. (dus wij ook) Op de poolcirkel aangekomen staat iedereen al klaar en heeft naar mijn idee een beetje te veel plezier in deze kou. Er werd nog tegen mij gezegd: Je kan wel langzaam lopen, maar je ontkomt er toch niet aan. Nee denk ik bij mezelf. de plasticbordjes liggen al klaar. Keurig geserveerd. Op het bord lit een Pizzapunt brood met een garnalenpasta ofzo waar een stuke ui op zit en 2 halve kleine tomaatjes. en daarnaast... grrrr ligt die kl**te vis. Een halve haring die er als een haring uitziet. Niet nadenken, vork pakken en een hapje nemen. Bleeehhhh die geur al. Die herken ik maar al te goed. Verrotte vis in zoet zure saus. Niet mijn Feesie, maar eten zal ik. De hap: grrbmle #$%^&*( Ik geloof dat ik naast wat darmen nog enkele ingewanden genuttigd heb. slikken en klaar. Daarna Heeeeeel vlug de stukjes tomaat gegeten die al aardig bevroren waren en het brood om maar die smaak kwijt te raken. Niks helpt. Je handen stinken, je adem stinkt je bovenlip stinkt, alles... maar dan ook alles stinkt, en dat in die kou. brrrrr Ook weer gehad. De rest van de dag was het kleine boertjes die je er weer even fijn aan herrinderde wat je gedaan hebt (en waar je mee bezig bent) Gewapend in mijn dikste kleding met 2 dekens over me heen gingen we op naar de markt in Jokkmok. Ik had mijn klompen uitgedaan ivm het piepen en kraken van de sneeuw, maar ook de Plateu vorming onder mijn klompen. Gelukkig had ik ook nog een paar Berg Schoenen mee genomen en kon ik die aan doen om fatsoenlijk te lopen over en dor de sneeuw. 1 nadeel, ik had koude voeten. Samen met Bjorn zijn we na een kopje koffie in een tent zonder verwarming naar de auto gelopen in ren pas. om Warme voeten te creeeren. Gelukkig had ik mijn klompen weer aan, heeeeeerlijke warme voeten. Goh wat een genot is dat zeg. Nu kan ik weer over de markt lopen zonder koude voeten, dan maar wat piepen en kraken. Wat ik niet verwacht had was dat al die Zweden klompen een beetje vreemd vonden. Iedereen keek (en keek achterom) best leuk zoiets. (Je moet eens zien waar die Samen (lappen) op lopen voor rare Efteling schoenen) Op naar het Hotel (Cottage - Trekkershut) om het verslag te typen. Bjorn en Wendy gaan het eten koken, Pasta a la Lapland. Eetsmakelijk.

Marcel: Tot nu was het koud, maar nu is het echt KOUD!!!! Na het ontbijt op weg voor het konvooi uit, vandaag was het mijn beurt om te sturen. Na eenmaal verkeerd gereden te hebben ging het allemaal voorspoedig. We hebben onderweg een vijftal rendieren gezien. Het landschap was schitterend, een mooi zonnetje, bluawe hemel en alles vol sneeuw wat wil je nog meer. En dan is het zover, de poolcirkel. Het beruchte blik werd opengemaakt, een klein gaatje van een mes en de stank van rottende vis was in de wijde omtrek te ruiken, gatverdamme dit wil je niet eten!!! Maar goed de traditie wil dat je om super fin te worden een stukje van deze ranzige vis (haring in gemaakt in suiker, en dan maar gisten) moet eten. Nou dan moet het maar een stukje onder mijn snor geduwd, dan blijkt dat de stank erger is dan de smaak, andere dachten daar anders over en stonden kokhalzend de vis weg te werken. Daarna dan maar weer verder naar Jokkmok, de jaarmarkt. Wat bezield mensen om midden in de winter in lapland een jaarmarkt te organizeren, -24 en dan in een kraampje gaan staan om iets te proberen te verkopen. Gezien de drukte zal het allemaal wel normaal zijn want we waren daar niet de enige. Een advies, als je Greenpeace lid bent, moet je hier niet naar toe gaan. Het bond gehalte is hier wel heel erg hoog. Alle soorten en maten heb ik voorbij zien komen, van konijn to zeehond en alles ertussen in. Hier hebben we iets gevonden wat wel lekker is, kebab gemaakt van rendier, alle rendier vlees is overigens buitengewoon lekker. Dan maar weer verder naar Kiruna, onderweg passeerde we nog een belgisch team dat zoals later bleek een aanrijding hadden gehad met een rendier. Gelukkig alleen maar blikschade en een kapotte koplamp. In Kiruna aangekomen bleken we te overnachten op een camping waar ze leuke hutjes hebben weer een goede nacht in het verschiet dus. En we hebben weer een heerlijke maaltijd gehad, ditmaal gerookte rendier. Als ik terug in nederland ben moet ik toch eens ernstig op zoek naar een plek waar ze rendier verkopen

Jeroen

Goede nacht allemaal,

Vandaag ondervonden wat koude lucht zoal met ademopeningen zoals de neus kan uithalen. Je voelt gewoon hoe de ijskristallen zich vormen tegen je huid. Even goed wakker worden met zo'n temperatuurtje hoor. Heb vandaag ook goede vrienden gemaakt door de wekker 1 uur te vroeg te zetten en locals te laten kennis maken met de mondgeur die gegiste haring in zoet conserveermiddel heet. Onderweg naar de poolcircel op mijn temp meter -28 celcius gemeten............... Volgens de officieele raid meter van Jukka is het - record deze raid tot nu toe - 27.3. Ondanks deze temperaturen toch de ramen open gezet om de ranzige lucht van de overheerlijke haring de auto uit te krijgen. Ben benieuwd morgen. Heb vandaag ook geleerd dat het handig is om goed op te letten op Lapse wegen. Kon nog net remmen voor de rendieren waarover hiervoor verslag is gedaan. Gelukkig reageerde Bjorn alert en waarschuwde ons tijdig met een luide schreeuw door het bakkie............ dat uit stond zodat we pas twee minuten na het passeren de waarschuwing door kregen. Gelukkig niet zo fout af gelopen als het Belgische team dat in het verslag van Bjorn is genoemd. Awel, morgen even kijken hoe koud het is en door het elke keer weer geweldige besneeuwde landschap naar Noorwegen rijden en de oceaan eens vanuit een fjord te bekijken.

Grote groet Jeroen.

 
Raid Laponie
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9
Pagina 10
Pagina 11
Pagina 12
Pagina 13
Pagina 14
Pagina 15
Pagina 16
Pagina 17
Pagina 18
Pagina 19
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact