2004 Raid Laponie
De tiende Raid laponie - Rotterdam - Helsinki - Noordkaap - Rotterdam. Raid Laponie, Tocht door Lapland. Een toch door het prachtige landschap van Lapland in de winter per Citroen 2cv, met als doel de Noordkaap. Raid Laponie werd georganiseerd door de Finse 2cv Club. Eens in de paar jaar werd een toch gereden met verschillende doelen. 2004 zou de aller laatste Raid Laponie worden. Na 20 jaar vonden ze het welletjes. De 2004 editie beloofde een prachtige te worden met temperaturen van ver onder de -38 graden, sneeuwstormen en ingesneeuwd zitten op de Nordkapp zelf. Met als klap op de vuurpijl, het Noorderlicht.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zaterdag 14 feb 2004 (' ) Temp -3C
Marcel: Vandaag weer vroeg op wat zeer doet na een een korte nacht en voorafgegaan door veel bier en te veel "enough" drank. Maar goed het leven van een Super Fin is hard. We hebben gister avond overigens weer waanzinnig mooi revantulla gehad, dat blijft adembenemend hoe vaak je dat ook ziet. Ergens tegen drie uur kwam ik ergens mijn bed tegen en om zeven uur begon er een haan te kraaien ergens in onze kamer. De boel weer opgefrist voor zover dat nog mogenlijk was en op naar het ontbijt. Auto ingepakt en nog wat foto's gemaakt voor de sponsors en dan weer op weg voor de laatste etappe van de raid naar Oulonsala. Na enige kilometers begon het verdacht te ruiken in de auto, en ook wilde onze eend niet meer vooruit als we op schakelde naar zijn vierde versnelling. Dus de eerste de beste stopplaats de auto maar eens aan de kant gezet en op onderzoek uit wat het probleem is. Na enig speurwerk bleek dat de voorrem vast gelopen was in de remtrommel. Met veel pijn en moeite de trommel gedemonteerd en de boel weer los gemaakt. Na anderhalf uur sleutelen de tocht verder aanvaard. Op naar Rovaniemi weer naar de poolcirkel. Daar is het een walhalla voor de souvernier jagers want de ene na de andere shop zit daar aan elkaar vast. Na een uur de ultieme tourist uitgehangen te hebben zijn we weer verder naar Oulonsala gereden. Daar heb ik even een stuk van gemist. De "enough" drank van de vorige avond begon zijn tol te eisen. Toen ik weer onder de levende terugkeerde bleken we al aardig te zijn opgeschoten en nog een 60 kilometer te gaan hadden. Maar dat schoot niet erg op. we reden achter een auto die zo maar net 75 kilometer per uur reed, te zacht om lekker door te kunnen rijden en te hard dus om hem in te kunnen halen. Affijn na een tijd acht die zondags rijder te hebben gehangen kwamen we dan uiteindelijk om half negen aan bij het hotel. Het eten was niet bijzonder helaas, alleen een wazige maaltijd soep en een paar boterhammen. Maar ja het wordt gesponsord dus een gekregen paard mag je niet in zijn bek kijken. Het zal niet zo laat worden vanavond denk ik als ik zo eens om me heen kijk, iedereen zit elkaar een beetje wazig aan te kijken.

Frank: Oef jeetje alweer zo laat? vlug eruit of en ik toch te vroeg. In Finland is het 1 uur tijdverschil dus tja, hoe laat is het nu eigenlijk. Bij de kamer verlaten zag ik al onmiddelijk dat het een uur later is dan verwacht. Eerst maar weer eens lekker ontbijten met koffie en havermout pap. Daarna me tegoed gedaan aan de lekkere dingen die de grote ontbijttafel ons bood. Het was niet makkelijk wakker worden na een intensieve rustdag waar de SuperFin Party tot laat duurde. Ondanks dat toch in actie gekomen de de auto's sneeuwvrij gemaakt en klaar om te vertrekken. He was dat? post? ligt er ineens hoog in het noorden op mijn plekkie een enveloppe gericht aan mij met P/a het hoge Noorden. (dat klopt, nog boven de poolcirkel). Geweldig!!! Nog bedankt daarvoor ;) De rit van Hetta naar Olau (?) nog-wat was een trip van 300 en een beetje. De tocht zal gaan via Rovanimie waar de kerstman woont. Voordat we daar aankwamen hebben we de vrije route genomen door het mooie "echte" lapland. alsof je in een ansichtkaart rijd. Geweldig. Om de tijd hoven we het nu niet echt te doen, als we maar een beetje bij tijds in het hotel zijn voor de laatste avond samen. Hé een Eend!!! Daar stonden 2 fransen met hun eend diep van de weg in de sneeuw. vaster dan vast. Ze stonden er al een kwartier en hadden al aardig wat weggeschept. Jeetje wat zit die diep in de sneeuw. De hele auto maakte een slagzij van 40 graden. We hebben de Acadiane van Jeroen ervoor gezet, matjes onder de banden, duwen aan de achterkant, staan op de voorbumper, en zo probeerde we met zijn alle de auto weer eruit te krijgen. Eenmaal weer op de weg hebben we samen de weg vervolgd naar Rovanimie. Eerst kwamen we uit bij Santa Park Dicht!!!! hmm de kerstman heeft het nu zeker erg druk ofzo. We waren verkeerd en moetsen naar de Village. Met zijn allen op naar Santa Village. Leuk dat ik het mee mocht maken, al vind ik het heeeeel erg commercieel. Her en der even gekeken en helaas niks kunnen vinden wat Of betaalbaar is Of leuk is. gezien de tijd hebben we de weg vervolgd op naar het hotel waar een rijkelijk gevulde rendier/aardappelsoep klaar stond. Na het eten mijn kamer maar eens opgezocht wat bleek dat ie wel heel ver lopen was voor een hotel. Ik deel de kamer met Ton en Erwin van Team Groningen. De grunningers onderelkoar. na een verkwikkende douch de laatste ajajakoukos van de 10th Raid Laponie.

Morgen gaan we de terug weg naar huis beginnen via Sweden... tot morgen en weltrusten.

(PS: hopelijk gaat het in Sweden weer beter met internet qua verbinding)

Bjorn: Als we s'ochtends opstaan is het weer te laat. Dat klote tijdsverschil op het vastland is niet handig. Maar goed samen met Jeroen en Wendy rijden we na een goed ontbijt weg. Het eerste dat we zo ongeveer tegenkomen is 4 rendieren op de weg. Het zijn dus weer REMdieren. Even later staat er een hele kudde op de weg. Zeker een stuk of 10 rendieren verlaten langzaam het wegdek om ons er weer door te laten. Geweldig om die dieren zo te zien maar s'avonds kan dat best gevaarlijk zijn.
 
 
Raid Laponie
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9
Pagina 10
Pagina 11
Pagina 12
Pagina 13
Pagina 14
Pagina 15
Pagina 16
Pagina 17
Pagina 18
Pagina 19
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact