Uitrusting
Nederland is bij uitstek een kampeer land. Er zijn vele winkels te vinden waar je je spullen kan kopen. je hebt ruim de keuze uit allerlei soorten tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei en accessoires om het kamperen tot een luxe te verheven. Omdat iedere reis, vakantie of uitstapje anders is kunnen we louter en alleen advies en tips geven over wat je eventueel mee kan nemen op je reis. ook hier geld weer, travel light and relaxed.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Synthetische tenten (nylon)

Door het lage gewicht en de waterafstotende eigenschappen is nylon bij uitstek geschikt voor rugzakkampeerders. Meestal wordt de tent pas opgezet bij zonsondergang en afgebroken bij de eerste zonnestralen. De inwerking van uv-stralen blijft zo beperkt waardoor het tentje heel wat jaren mee kan gaan. Voor strandvakanties in warme landen is nylon zeker niet geschikt.

Nylon doek is onder te verdelen in verschillende kwaliteiten.

Ripstop nylon
Ripstop nylon is een sterkere variant dan het gewoon geweven nylon doek en heeft een grotere scheurweerstand.

Polyamide

Polyamide is van zichzelf niet waterdicht en niet bestand tegen ultraviolette straling. Een coating van polyurethaan (pu) of siliconen is daarom noodzakelijk.

Carrington

Carrington nylon wordt zowel aan de binnen- als buitenkant voorzien van een siliconen-elastomeercoating. Een proces dat drie keer zo duur is als het aanbrengen van een pu-coating. Carrington wordt dan ook meestal gebruikt voor lichtgewicht expeditietenten die tegen extreme omstandigheden bestand moeten zijn.

Polyamide
Polyamide (nylon) is tamelijk elastisch. Het rekt uit als het nat wordt en krimpt weer als het opdroogt. Een strak gespannen nylon tent kan na een regenbui zo slap hangen als een vaatdoek. Vooral goedkope nylon tenten hebben daar last van. Daar komt bij dat nylon niet ademt. Een goede ventilatie en een waterafstotende binnentent is daarom onontbeerlijk, wilt u niet alsnog nat worden van de condens.
 
Voordelen nylon
- licht in gewicht
- droogt snel
- niet gevoelig voor schimmels
- sterk
Nadelen nylon
- geen ademend vermogen (condensvorming)
- uv-gevoelig
- elastisch
 


Onderhoud
Polyamide of nylon tentdoek heeft geen onderhoud nodig. Wordt het tentdoek vuil,dan kunt u het schoonmaken met lauw water en een doek. Ook is het zaak om de tent goed op te zetten. Gebeurt dat niet, dan kunnen de krachten op het doek verkeerd worden verdeeld. Dat kan leiden tot schade aan nokogen, ritsen, ramen, naden, afspanpunten en stokken. Tijdens het kamperen is het verstandig om de afspanpunten regelmatig even nalopen.


Levensduur
De levensduur hangt af van de omstandigheden tijdens het kamperen. Luchtvervuiling, zonnestraling (ultraviolet), natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water) en huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie) beperken in sterke mate de gebruiksduur van een katoenen tent.

Ook de kwaliteit van het doek maakt uit. Egaal- of dichtgeweven doek en doek dat vierkant is geweven (evenveel garens op de ketting en de inslagrichting) is sterker. De levensduur van nylondoek is circa 12 tot 30 gebruiksweken.

 
Reis informatie
- Onderweg
- Paklijst
- Ambassade
- Autovignet
 
Papierwinkel
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Carnets de Passage
- Dieren paspoort
- Gele boekje
- Groene kaart
- Int rijbewijs
- Reisverzekering
- Rijbewijs
 
Uitrusting
- Slaapmatten
- Slaapzakken
- Slaapzak Isolatie
- Slaapzak Dons
- Slaapzak Vezel
- Slaapzak Tijk
 
Tent keuze
- Seizoenen
- Onderhoud
- Materiaalkeuze
- Tent Boogstok
- Tent Katoen
- Tent Nylon
- Tent Noktent
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact