Uitrusting
Nederland is bij uitstek een kampeer land. Er zijn vele winkels te vinden waar je je spullen kan kopen. je hebt ruim de keuze uit allerlei soorten tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei en accessoires om het kamperen tot een luxe te verheven. Omdat iedere reis, vakantie of uitstapje anders is kunnen we louter en alleen advies en tips geven over wat je eventueel mee kan nemen op je reis. ook hier geld weer, travel light and relaxed.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
Dons
Dons is een natuurlijk materiaal afkomstig van watervogels. Dons moet men niet verwarren met veertjes. Dons blijkt tot op heden nog steeds het meest duurzame en warmste (in verhouding tot het gewicht) isolatiemateriaal wat voorhanden is. Het dons afkomstig van eenden en ganzen blijkt als isolatiemateriaal het makkelijkst in slaapzakken verwerkbaar te zijn.

Dons is een pluizige vlok met een kern waaraan vele kleine haartjes vast zitten. Vele donsvlokken samen zijn in staat een grote hoeveelheid lucht 'stil te zetten'. Omdat er maar weinig dons nodig is om veel lucht stil te zetten is het voor de buitensporter een zeer geschikt isolatie materiaal omdat het uiteindelijk een lichte slaapzak oplevert. Een ander groot voordeel van dons is de onovertroffen duurzaamheid. Het kan eindeloos gecomprimeerd worden zonder iets van zijn vulkracht te verliezen. Verder is het prettig om in een donzen slaapzak te slapen omdat dons in staat is 30% van het eigen gewicht in de vorm van vocht goed te kunnen ventileren c.q. transporteren zonder dat het nat gaat aanvoelen. D.w.z. dat het bij warme temperaturen minder snel zweterig wordt. Als we dan toch een paar nadelen moeten noemen dan zijn het de relatief hoge prijs in verhouding tot een kunstvezelslaapzak. Verder isoleerd nat dons slecht, maar voor de kampeerder moet dit geen probleem zijn want die slaapt in principe droog in een tent. Condensvocht hoeft geen probleem te vormen. Meer daarover bij de tijkmaterialen.
 
Volgroeide Dons Veertje Niet volgroeide Dons

Eidereendendons
Eidereendendons heeft de hoogste vulkracht maar blijkt zeer moeilijk verwerkbaar te zijn omdat het nogal in elkaar gaat klitten en dus één grote bol gaat vormen. Door een slaapzak in 'vakken' of 'blokken' te construeren kan dit voorkomen worden maar dat is een kostbare zaak en deze techniek van stikken is niet voorhanden in de slaapzakken industrie (in de de dekbedindustrie komt men deze techniek wel tegen). De met eidereendendons gevulde slaapzakken komt men dan ook niet in de buitensportzaak tegen.

Eendendons versus Ganzendons
Een donsvlok van een eend is wat kleiner dan de donsvlok van een gans. Daarom scoort eendendons (over het algemeen) minder goed in de vulkrachttest dan ganzendons. Ganzendons kan meer lucht vasthouden dan dezelfde hoeveelheid eendendons. Wat dit uiteindelijk voor uitwerking heeft op de kwaliteit van de slaapzak hangt nauw samen met de volgende zaken......

Het vulgewicht
Het vulgewicht is het gewicht van dons en veren dat in de slaapzak is verwerkt. Kort gezegd hoe hoger het vulgewicht des te warmer de slaapzak.

Samenstelling
De samenstelling van dons wordt in percentages uitgedrukt. Dus 90% ganzendons betekend 90% dons en 10% veren. Tijdens het plukken van de vogel worden er veren meegeplukt maar deze veren dragen nauwelijks bij aan het isolerende vermogen van de slaapzak. Ze brengen het totale eindgewicht van de slaapzak alleen maar omhoog, of interessanter voor de buitensporter: Zonder veren behoud je het isolerend vermogen en zal het gewicht dalen. De meeste veren kunnen er machinaal worden uitgehaald, de hoogste donspercentages worden uiteindelijk alleen met handmatig scheiden van veren en dons behaald.

Hoe hoger het percentage dons des te beter het isolerend vermogen en des te hoger ook weer de prijs van het dons en de slaapzak. 90% ganzendons is de meest voorkomende samenstelling in kwaliteitsslaapzakken. 95% en hoger komt ook nog wel voor maar de prijs zal onevenredig stijgen. Een slaapzak gevuld met 75% eendendons wil niet automatisch zeggen dat we over een slechte slaapzak spreken. De slaapzak zal alleen óf zwaarder óf minder warm zijn. Ook dit hangt weer nauw samen met de volgende zaken......

Vulkracht
Vulkracht wordt gemeten in CUIN. Dat staat voor Cubic Inch per Ounce en is een absolute maat om de kwaliteit van het dons te meten. Deze maat zegt dus niks over constructie, model, tijk, temperatuurbereik of gewicht, maar zegt puur iets over de gebruikte kwaliteit dons en dus niks over de verwerking ervan.
De meting gaat als volgt:
E�n ounce dons (dat is ongeveer 30 gram) wordt eerst 72 uur geföhnd waardoor het in optimale conditie wordt gebracht. Daarna wordt het in een cilinder gedaan en laat men een plaat op het dons zakken. Als de plaat tot stilstand komt en niet verder zakt kun je precies meten hoeveel kubieke inch het dons inneemt. De vulkracht die dan gemeten wordt ligt meestal tussen de 500 en 800 kubieke inch. 800+ komt alleen voor bij een uitzonderlijk goede kwaliteit ganzendons. Andersom kan een 90% eendendons een hogere vulkracht bereiken dan een slechte kwaliteit 90% ganzendons. Dus het percentage dons zegt alleen wat over de kwaliteit in samenhang met vulkracht. Deze oorzaak van de verschillen ligt in de leefomstandigheden en afkomst van de vogels. N.B. er is verschil tussen de Amerikaanse en Europese manier van vulkracht meten. Amerikaanse uitkomsten liggen wat hoger dan de Europese uitkomsten. Dat heeft te maken met het verschil in het gewicht van de plaat en de diameter van de cilinder.

Afkomst
De afkomst van de vogels heeft nogal wat invloed op de kwaliteit van het dons. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe langer ze leven en hoe strenger de winters in het land van herkomst des te beter de kwaliteit van het dons. Nu is het zo dat alle vogels uiteindelijk voor de consumptie worden gefokt, maar het verschil is dat ze in China meestal na 6 weken al geplukt en geslacht worden en in Polen pas na enkele jaren om zo een betere donskwaliteit te leveren. De vogels in Polen hebben ook nog eens te maken met strenge winters zodat ze de kans krijgen om een dik en volwassen donsvacht te creëren. Zo kun je in het algemeen zeggen dat dons van Poolse afkomst een goede kwaliteit heeft en Chinees dons vaak een mindere of zelfs twijfelachtige kwaliteit.

Bron: Slee Buitensport

 
Reis informatie
- Onderweg
- Paklijst
- Ambassade
- Autovignet
 
Papierwinkel
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Carnets de Passage
- Dieren paspoort
- Gele boekje
- Groene kaart
- Int rijbewijs
- Reisverzekering
- Rijbewijs
 
Uitrusting
- Slaapmatten
- Slaapzakken
- Slaapzak Isolatie
- Slaapzak Dons
- Slaapzak Vezel
- Slaapzak Tijk
 
Tent keuze
- Seizoenen
- Onderhoud
- Materiaalkeuze
- Tent Boogstok
- Tent Katoen
- Tent Nylon
- Tent Noktent
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact