Uitrusting
Nederland is bij uitstek een kampeer land. Er zijn vele winkels te vinden waar je je spullen kan kopen. je hebt ruim de keuze uit allerlei soorten tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei en accessoires om het kamperen tot een luxe te verheven. Omdat iedere reis, vakantie of uitstapje anders is kunnen we louter en alleen advies en tips geven over wat je eventueel mee kan nemen op je reis. ook hier geld weer, travel light and relaxed.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
Slaapzakken Isolatie
Er zijn vele soorten vullingen te vinden in een slaapzak. In eerste instantie gaan we uit van 2. Synthetisch en Dons.

Synthetische isolatie
Synthetische isolatie vind je in tal van vormen, van een basis holle-vezel tot complexe microvezels. Synthetische isolatie van een goede kwaliteit kan uiterst compact worden samen gepakt en heeft een goede warmte gewichtsverhouding. Enkele tips: Een losse binnen zak in de slaapzak is sterk aan te raden je upgrade zo ook nog je slaapzak en de binnenkant blijft schoon. Een compressie zak is zeer aan te raden ook is het beter om de slaapzak gewoon in een zak te proppen en niet op te rollen. Het menselijk lichaam zweet veel s`nachts laat dan ook altijd de slaapzak goed luchten na gebruik om schimmels of naren luchtjes te voorkomen. Berg de slaapzak losjes op en niet in de zak waar deze bij het reizen in zit, doe ook de rits niet meer vast om beschadiging te voorkomen. De beste plek om de slaapzak op te bergen is een droge koele plek liefst niet in het licht. Synthetische slaapzakken zijn makkelijk zelf te wassen neem echter de voorschriften van de fabrikant aan de meeste slaapzakken kunnen op 40 of 60 graden gewassen worden. Doe dit niet te vaak de kwaliteit van de vulling gaat bij elke was beurt achter uit, ook uw buitensprot winkel kan dit voor u doen die hebben grotere wastrommels en hebben daar meer ervaring mee.
 
De eigenschappen van synthetisch slaapzaken zijn als volgt:
   
Voordelen:

• Synthetische slaapzakken zijn veel goedkopen dan donzen
   slaapzakken.
• Ze zijn ze gemakkelijk schoon te houden en ook zelf makkijk te
   wassen in de wasmachine tot 40 of 60 graden.
• Als de slaapzak vochtig wordt zal hij veel sneller drogen dan
  een donzen.
• Als de slaapzak vochtig wordt behoud deze beter zijn isolatie
  waarde dan dons.
• Waneer je allergisch bent voor dons is het een uitkomst.
Nadelen:

• Meer gewicht dan een donzen slaapzak.
• Grotere pakgrote.
• Gaat minder lang mee dan een donzes lapzak.
• Laag comfort temperatuur bereik.
• Relatief korte levensduur.
 

Er zijn heel wat soorten dons verkrijgbaar, maar de 2 meest gebruikte zijn ganzen- en eendendons. De kwaliteit varieert afhankelijk van de verhouding zuivere donshaartjes tot kleine veertjes. Het dons kan onmogelijk volledig van de kleine veertjes worden afgescheiden, maar de fijnste kwaliteit dons is op dit ogenblik het dons met 98% dons tegenover 2% kleine veertjes. Dit verbetert de kwaliteit van de slaapzak wat gewicht, pakgrootte en isolatie betreft. Daarbij is een donsvlok van een eend is wat kleiner dan de donsvlok van een gans. Daarom is eendendons over het algemeen minder goed in de vulkracht test dan ganzendons. Ganzendons kan meer lucht vasthouden dan dezelfde hoeveelheid eendendons. Bedenk hierbij ook welke kwaliteit aan het dons is besteed niet iedere fabrikant kan dit garanderen dat het ook echt allen goede dons kwaliteit is, bedenk hierbij van welk land het dons vandaan komt. De vullings waarde van het dons speelt ook een grot rol, dit is een methode om het volume aan stilstaande lucht in het dons te meten. Er worden een reeks tests op het dons uitgevoerd om te meten hoeveel kubieke inches een ons dons kan innemen. De vullings vermogen classificatie is een maatstaf daarvan: hoe meer ruimte het dons vult, hoe hoger de warmte. Een slaapzak met een vullings vermogen van 700 betekent dus dat 1 ons dons in de zak kan uitzetten tot 700 kubieke inches. Het vullings vermogen bedraagt tussen 450 en 750. Hoe hoger het getal, hoe hoger het isolatievermogen van het dons en hoe warmer je slaapzak zal zijn. Hou echter wel rekening dat het vullings vermogen in de VS hoger licht dan in europa hou bij de aanschaf hier zeker rekening mee. Enkele tips: Een losse binnen zak in de slaapzak is sterk aan te raden je upgrate zo ook nog je slaapzak en de binnenkant blijft schoon. Een compressie zak voor is zeer aan te raden ook is het beter om de slaapzak gewoon in een zak te proppen en iet op te rollen. Het menselijk lichaam zweet veel s`nachts laat dan ook altijd de slaapzak goed luchten na gebruik om schimmel of naren luchtjes te voorkomen. Berg de slaapzak losjes op en niet in de zak waar deze bij het reizen in zit, doe ook de rits niet meer vast om beschadiging te voorkomen. De beste plek om de slaapzak op te bergen is een droge koele plek liefst niet in het licht. Het wassen van een donzen slaapzak kan wel maar wordt sterk afgeraden. Beter is dit door uw buitensprot winkel te laten doen. Het wassen zelf zal wel gaan maar vaak gebruikt u net de het verkeerde wasmiddel of is het droogproces niet dit is dus goed afteraaden.

De eigenschappen van Donzen slaapzakken zijn als volgt:
   
Voordelen:

• Licht in gewicht.
• Gaat veel langer mee dan synthetisch.
• Minder pak volume.
• Lagere comfort temperatuur.
 
Nadelen:

• Duurder in aanschaf.
• Als de slaapzak vochtig wordt zal de slaapzak snel zijn isolerende
  werking verliezen.
• Niet zelf te wassen.
• Sommige hebben een allergie voor dons, maar dit komt vaak door
  de huismijt die er in zit.

Verschillende soorten in binnen en buiten tijk.

De buiten en binnen tijk
De buiten en binnen tijk zorgen ook voor een belangrijke bijdrage aan het comfort van de slaapzak en de comforttemperatuur. Als voornaamlelijkste binnen en buitendijk wordt katoen nog steeds het meest gebruikt. De eigen schappen van katoen zijn: Groot vocht opnemend materiaal vooral in warme gebieden is dit zeer geschikt omdat het dan de huid afkoelt, dus ook veel vochtopnemend, dit is echter wel weer een nadeel omdat het dan klam aan voelt dus kouder is, het is zwaar tegen over de synthetische materaal, de windt komt er makkelijk door heen zo ook de warmte van de slaapzak weg waaien en katoen neemt ook niet snel de lichaamtemperatuur aan. Zeer geschikt dus voor warme gebieden dit is ook de reden dat je katoen niet snel vind bij mummie slaapzaken daarentegen wel weer in het dekenmodel met comforttemperatuuren boven de 8 graden. Er zijn ook slaapzaken die binnen katoen en buiten een Polyamide of polyester tijk hebben ook beiden komt voor. De eigenschappen van deze tijken zijn duurzaam, sterk, sneldrogend, snel op temperatuur en als grootste voordeel wind en water dicht. Door verschillende materiaal eigenschappen zijn er velen soorten te krijgen met verschillende eigenschappen vraag hier naar in de outdoor winkel die kunnen u hier verder bij helpen.

De Slaapzak constructie
De vulling van de slaapzak kan op verschillende manieren op zijn plaats worden gehouden. De naden kunnen worden doorgestikt of voorzien worden van schotjes. Ook de ligging van de banen van onder naar boven of van links naar rechts of een combinatie daarmee vormt een warmer of kouder slaapzak. Bij dons geeft de schotjesconstructie de beste isolatiewaarde. Bij synthetische vullingen wordt het doorstikken op verschillende manieren toegepast, door een enkele laag vulling, twee doorgestikte lagen op elkaar en dakpansgewijs. Een slaapzak gevuld met kunstvezel heeft niet zo gauw een bijzondere constructie nodig om de lappen kunstvezel binnen de slaapzak op hun plek te houden. Meestal worden ze vast gestikt tegen de binnentijk. En soms worden er meerdere lagen gebruikt bij de warmere slaapzakken, die dan onderling met elkaar verbonden worden. Bij dons is er wel meer nodig om het dons op zijn plek te houden (dons heeft namelijk de vervelende eigenschap om alle kanten op te zweven) hierbij wordt gebruik gemaakt van schotjes, waarbij de verschillende dwarsbanen ononderbroken doorlopen van de onderkant naar de bovenkant. De schotjes zijn afhankelijk van het model uitgevoerd in effectief 2, 4, 7 en 9 cm hoogte, zodat een maximaal rendement uit het model gehaald wordt. Het dons kan door de baan worden verschoven van boven naar onder om zo op een andere plek meer warmte te creλren.

Constructie
Een slaapzak gevuld met kunstvezel heeft niet zo gauw een bijzondere constructie nodig om de lappen kunstvezel binnen de slaapzak op hun plek te houden. Meestal worden ze vast gestikt tegen de binnentijk. En soms worden er meerdere lagen gebruikt bij de warmere slaapzakken, die dan onderling metelkaar verbonden worden.

Bij dons is er wel meer nodig om het dons op zijn plek te houden. Dons heeft namelijk de gewoonte om, als het de ruimte heeft, alle kanten op te zwerven. Daarom is het nodig om doormiddel van een goede constructie het dons op z'n plek te houden. Enerzijds moet het dons zoveel mogelijk ruimte krijgen om optimaal uit te kunnen zetten om zoveel mogelijk lucht vast te kunnen houden. Anderzijds moet het ook weer niet te veel ruimte hebben anders heb je kans dat er koude plekken in de slaapzak ontstaan. De meest eenvoudige constructie is door de slaapzak in banen door te stikken (Afb. 1). Nadeel hieraan is dat op de plek waar het doorgestikt is geen dons zit. Door deze naden kan de koude makkelijk naar binnen dringen. Om dit te voorkomen wordt er bij de meeste donsslaapzakken schotjes (Afb. 2) tussen de banen gezet. Alle Slee Buitensport slaapzakken zijn voorzien van tussenschotjes. Zo krijgt het dons optimaal de ruimte. Verder moeten de banen niet te breed zijn (i.v.m. koude plekken). Er zijn nog vele andere manieren om een slaapzak te construeren om het dons zoveel mogelijk de ruimte te geven zonder dat het gaat zwerven.

 
Reis informatie
- Onderweg
- Paklijst
- Ambassade
- Autovignet
 
Papierwinkel
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Carnets de Passage
- Dieren paspoort
- Gele boekje
- Groene kaart
- Int rijbewijs
- Reisverzekering
- Rijbewijs
 
Uitrusting
- Slaapmatten
- Slaapzakken
- Slaapzak Isolatie
- Slaapzak Dons
- Slaapzak Vezel
- Slaapzak Tijk
 
Tent keuze
- Seizoenen
- Onderhoud
- Materiaalkeuze
- Tent Boogstok
- Tent Katoen
- Tent Nylon
- Tent Noktent
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact