Uitrusting
Nederland is bij uitstek een kampeer land. Er zijn vele winkels te vinden waar je je spullen kan kopen. je hebt ruim de keuze uit allerlei soorten tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei en accessoires om het kamperen tot een luxe te verheven. Omdat iedere reis, vakantie of uitstapje anders is kunnen we louter en alleen advies en tips geven over wat je eventueel mee kan nemen op je reis. ook hier geld weer, travel light and relaxed.
 
 
 
 

Foto: 2cv.nl - BUMP2004
 
 
 
 
De boogstoktent
De boogtent heeft gebogen stokken, in de vorm van een halve cirkel (soms een licht afwijkende vorm). De buitentent is hier omheen gespannen. Deze tent kent twee hoofdvormen: de tunneltent, waarbij sprake is van twee tot vier achter elkaar geplaatste bogen, en de koepeltent, waarbij sprake is van twee of meer elkaar kruisende bogen. Een variant op de koepeltent is de geodetische koepeltent, waarbij de bogen elkaar tweemaal kruisen. De stokken zijn vervaardigd van glasfiber of aluminium: indien de tent gebruikt zal worden bij lage temperaturen zijn aluminiumstokken sterk aan te raden. Het doek is vrijwel altijd van nylon (ripstop) of een andere kunststof.

Boogtenten hebben een verhoudingsgewijs grote binnenruimte, omdat de wanden aan de onderzijde vrijwel verticaal staan. Grotere tunneltenten zijn de laatste jaren populair geworden als vervanger van kleinere bungalowtenten en grote noktenten, zelfs in die mate dat noktenten in belangrijke mate van het toneel aan het verdwijnen zijn.

Boogtenten zijn in omloop voor meestal één tot vier personen; grote vierboogs tunneltenten kunnen tot 8 personen herbergen. De kleinste tunneltent is de bivakzak, met slechts één boog. Boogtenten variëren in gewicht van ruim 1 kilogram voor de allerlichtste éénpersoons tent tot circa 15 kilogram voor grote vierstoks-boogtenten. De (meest voorkomende) tweepersoons-tunnel- of koepeltent weegt tussen de 3 en 4 kilogram. Er bestaan ook boogtenten waarvan je het grondzeil eerst op de grond moet leggen en vastmaken. Vervolgens zet je gebogen fiberstokken neer en trekt daar het tentdoek overheen.

1-2 persoons boogstoktent
Wie te voet of met de fiets op pad gaat en elke nacht op een andere plek staat, kan het beste een tent kopen die licht is in gewicht (1-2-3 kg) en zeer snel is op te zetten. Deze tenten zijn gemaakt van polyamide (nylon) of polyester. Beide synthetische materialen zijn licht in gewicht, sterk, slijtvast, onderhoudsvrij en ze drogen snel. De tent is gemakkelijk een paar dagen nat op te bergen zonder dat het doek daar onder lijdt. Nadelen van synthetisch doek zijn: condensvorming aan de binnenkant van de buitentent, gevoelig voor UV-straling (coatings kunnen dat voorkomen) en het rekt uit als het nat wordt. Vooral bij nylon is dit het geval.

Opzetgemak
Lichtgewicht boogstoktenten zetten zeer snel op. Eén persoon heeft vaak niet meer nodig dan vijf tot tien minuten. Boogstoktenten hebben stokken van glasvezel of aluminium die door sleuven aan de buitentent of binnentent worden gevoerd. Zitten de sleuven aan de buitentent dan kunt u de binnentent met slecht weer ophangen of afbreken zonder dat deze nat wordt.

Vorm
Keus is er uit koepel- of tunneltentjes, dwars- of lengteslapers, met luifel of zonder luifel en nog veel meer. Boogstoktenten zijn door hun vorm ruimer dan noktentjes. Bovendien staan er geen stokken in de tent of voor de ingang. Bagage kunt u alleen kwijt als er een voortentje aan zit. Een luifeltje boven de ingang is handig tegen het inregenen. Let bij tenten van synthetisch materiaal op voldoende ventilatiemogelijkheden, zodat condensvorming zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

2-4 persoons boogstoktent
Wie met de auto, de fiets of met de kano op pad gaat en twee of meer slaapplaatsen wil hebben, prijs stelt op wat meer leefruimte en bovenal een tent wil hebben die snel is op te zetten, kiest voor een boogstoktent van synthetisch materiaal of van lichtgewicht katoen. De synthetische tenten zijn meestal gemaakt van polyamide (nylon) of polyester. Beide synthetische materialen zijn licht in gewicht, sterk, slijtvast, afwasbaar en ze drogen snel. De tent is gemakkelijk een paar dagen nat op te bergen zonder dat het doek daar onder lijdt. Nadelen zijn: condensvorming, gevoelig voor UV-straling (coatings kunnen dat voorkomen) en het rekt uit als het nat wordt, met name nylon. Er zijn ook boogstoktenten die gemaakt zijn van lichtgewicht katoen. Dit ademt beter dan synthetisch materiaal, is beter bestand tegen UV-straling maar het droogt langzamer en het vergt meer onderhoud.

Opzetgemak
Lichtgewicht boogstoktenten zijn zeer snel op te zetten. Eén persoon heeft vaak niet meer nodig dan vijf tot tien minuten. Boogstoktenten hebben glasvezel of aluminium stokken die door een sleuf aan de buitentent of binnentent moeten worden gevoerd. Zitten de sleuven aan de buitentent dan kunt u de binnentent met slecht weer ophangen of afbreken zonder dat deze nat wordt.

Vorm
Boogstoktenten zijn erg ruim. Er staan geen stokken in de tent of voor de ingang. De grotere (vierpersoons)tenten hebben meestal een redelijke instaphoogte, zodat je niet op je knieën naar binnen hoeft. Meestal is een vierpersoonskoepeltent symmetrisch van vorm en heeft het tegenover elkaar geplaatste slaapcabines (vis-à-vis) en in het midden een leefruimte. Let bij tenten van synthetisch materiaal op voldoende ventilatiemogelijkheden om condensvorming zoveel mogelijk te voorkomen.

2-4 persoons grote boogstoktent
U bent een kampeerder die met de auto op vakantie gaat en geregeld van kampeerplek wisselt. Gewicht is niet zo belangrijk, als de tent maar in de auto past. Het opzetten moet niet te lang duren en de tent moet voldoende slaap-, leef-, en bagageruimte bieden. Eventueel moet de tent stahoogte hebben. U hebt de keuze uit kleine of middelgrote boogstoktenten van polyamide, polyester, licht- en middengewicht katoen, polyesterkatoen of polyvinylalcohol (PVA). Naast de gewone boogstoktenten zijn er ook oppompbare koepeltenten in allerlei maten op de markt. Het gewicht van de kleine of middelgrote boogstoktent varieert tussen de 6 en 15 kg. Grote gezinskoepeltenten van lichtgewicht katoen wegen tussen de 15 en 30 kg. Oppompbare tenten zijn gemaakt van zwaargewicht katoenen doek en wegen zwaarder dan boogstoktenten van gelijke grootte.

Opzetgemak
Over het algemeen kost het twee personen tussen de tien en twintig minuten om een middelgrote boogstoktent op te zetten. De opzettijd is afhankelijk van het aantal stokken, die door de sleuven moeten worden gevoerd en van het ophangsysteem van de binnentent (haakjes, lusjes, kliksysteem, et cetera). Bij een oppompbare tent zijn de boogstokken vervangen door slangen die je met een voetpomp of met een compressor op druk brengt. Deze tenten staan binnen tien tot twintig minuten.

Vorm
Naast koepeltenten en tunneltenten zijn er allerlei variaties te koop waarin beide vormen zijn vermengd. Er zijn grote koepel- en tunneltenten met een slaapcabine maar ook met twee aparte slaapcabines die tegenover elkaar liggen en met daartussen een kleine leefruimte, eventueel met stahoogte. Deze tenten zijn vaak symmetrisch van vorm. Andere variaties: met of zonder achteringang of -uitgang, een luifel, een keukenuitbouw, met of zonder folieramen en ten slotte met een extra grote leef- of bagageruimte. Boogstoktenten met weinig afspanpunten en dunne boogstokken zijn minder goed bestand tegen harde wind.

 
Reis informatie
- Onderweg
- Paklijst
- Ambassade
- Autovignet
 
Papierwinkel
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Carnets de Passage
- Dieren paspoort
- Gele boekje
- Groene kaart
- Int rijbewijs
- Reisverzekering
- Rijbewijs
 
Uitrusting
- Slaapmatten
- Slaapzakken
- Slaapzak Isolatie
- Slaapzak Dons
- Slaapzak Vezel
- Slaapzak Tijk
 
Tent keuze
- Seizoenen
- Onderhoud
- Materiaalkeuze
- Tent Boogstok
- Tent Katoen
- Tent Nylon
- Tent Noktent
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact