Uitrusting
Nederland is bij uitstek een kampeer land. Er zijn vele winkels te vinden waar je je spullen kan kopen. je hebt ruim de keuze uit allerlei soorten tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei en accessoires om het kamperen tot een luxe te verheven. Omdat iedere reis, vakantie of uitstapje anders is kunnen we louter en alleen advies en tips geven over wat je eventueel mee kan nemen op je reis. ook hier geld weer, travel light and relaxed.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

De noktent
De noktent is te beschouwen als de "oervorm" van de tent. Hierbij wordt het (buiten)doek omhoog gehouden door een of meer verticale stokken, die vaak onderling zijn verbonden door een nokstok. De meeste noktenten hebben een binnentent, die aan de stokken is opgehangen. Vaak is de buitentent verlengd, waarbij de binnentent als slaapvertrek wordt gebruikt, en de buitentent als woongedeelte dient.

Noktenten zijn meestal bestemd voor twee of drie personen. Ze zijn meestal vervaardigd van katoen. De stokken zijn van staal of (minder vaak) van aluminium. Noktenten bieden minder binnenruimte dan bungalowtenten, doch zijn aanmerkelijk lichter en lenen zich daarom voor frequentere verplaatsingen.

1-2 persoons noktent
Wie te voet, met de kano of met de fiets op pad gaat en elke nacht op een andere plek staat, kan het beste een tent kopen die licht is in gewicht en snel is op te zetten. Een eenstoks-noktentje van 1-2-3 kg komt dan het meest in aanmerking. Deze tentjes kunnen gemaakt zijn van polyamide (nylon) of polyester.
 
Beide synthetische materialen zijn:
- licht in gewicht
- sterk
- slijtvast
- snel drogend
  (U kunt de tent gemakkelijk een paar dagen nat
  opbergen zonder dat het doek daar onder lijdt)
Nadelen zijn:
- condensvorming
- gevoelig voor UV-straling (coatings kunnen dat voorkomen)
- het rekt uit als het nat wordt (met name nylon)

Voor fietsers en kanovaarders zijn iets grotere noktenten van 3-6 kg het beste. Deze kunnen gemaakt zijn van:
- polyamide
- polyester
- lichtgewicht katoen
- gemengd polyesterkatoen

Katoen ademt beter, is beter bestand tegen UV-straling maar droogt langzamer dan synthetisch materiaal. Polyesterkatoen zit wat betreft eigenschappen tussen synthetisch doek en katoen in: het is sterker en onderhoudsarmer dan gewoon katoen maar heeft minder ademend vermogen.

Opzetgemak
Een lichtgewicht noktent zet zeer snel op, al is de duur afhankelijk van het aantal scheerlijntjes en haringen die aan de tent zitten. Toch kan één persoon een noktentje in vijf tot tien minuten opzetten. Bij de meeste noktentjes kunt u de binnentent onafhankelijk ophangen of afbreken zodat die met slecht weer niet nat hoeft te worden.

Vorm
Noktentjes zijn door hun vorm of kleur minder opvallend dan boogstoktentjes. Ze bieden door hun schuin aflopende wanden minder slaap- of leefruimte.

De meeste noktentjes zijn uitgerust met een voortentje zodat er altijd wel plek is voor bagage of om te koken. Let bij tenten van synthetisch materiaal op voldoende ventilatiemogelijkheden om condensvorming zoveel mogelijk te voorkomen.

2-4 persoons noktent
Wie met de auto, fiets of kano op pad gaat en twee of meer slaapplaatsen wil hebben, prijs stelt op wat meer leefruimte en niet kijkt op een paar minuten meer of minder opzetten, kiest voor een noktent. Tweepersoons noktentjes zijn gemaakt van synthetisch materiaal (polyamide of polyester) of van lichtgewicht katoen.

Vierpersoonsnoktenten zijn vaak gemaakt van katoen of, in sommige gevallen, van polyesterkatoen. Synthetische materialen zijn:
- licht in gewicht
- sterk
-slijtvast;
- snel drogend
De tent is gemakkelijk een paar dagen nat op te bergen zonder dat het doek daar onder lijdt.

Nadelen zijn:
- condensvorming (aan binnenzijde van de buitentent)
- gevoelig voor UV-straling (coatings kunnen dat voorkomen
- uitrekken als het nat wordt (met name nylon)

Noktenten van lichtgewicht katoen ademen beter dan synthetische tenten. Bovendien is katoen beter bestand tegen UV-straling. Katoen neemt water op en droogt langzamer dan kunststof. Polyesterkatoen zit wat betreft eigenschappen tussen synthetisch doek en katoen in: het is sterker en onderhoudsarmer dan gewoon katoen maar heeft minder ademend vermogen.

Opzetgemak
Het opzetten van een lichtgewicht noktent is afhankelijk van het aantal stokken, scheerlijntjes en haringen die bij de tent horen. Meestal heeft u bij een tweepersoonstentje niet meer nodig dan vijftien minuten, terwijl een vierpersoonstent al gauw vijftien tot vijfentwintig minuten vraagt. Bij veel noktenten kunt u de binnentent met slecht weer ophangen of afbreken zonder dat die nat wordt.

Vorm
De grote noktenten hebben meestal een of twee aparte binnententen die plaats bieden aan twee of drie personen. Gezinstenten hebben vaak een kleine en een grote slaapcabine met kuipgrondzeil. Bagage kunt u overal kwijt want er is altijd wel een hoekje over.

2-4 persoons grote noktent
U bent een kampeerder die met de auto op vakantie gaat en geregeld van kampeerplek wisselt. Gewicht is niet zo belangrijk, als de tent maar in de auto past.

Het opzetten moet niet te lang duren en de tent moet voldoende slaap-, leef-, en bagageruimte bieden. Eventueel moet de tent stahoogte hebben.

U hebt de keus uit kleine of middelgrote noktenten. Deze zijn gemaakt van licht- en middengewicht katoen of polyesterkatoen. Naast de noktenten zijn er ook kleine bungalowtenten op de markt. Het gewicht van de lichtgewicht noktenten varieert tussen de 6 en 15 kg. Grotere gezinstenten van lichtgewicht katoen en kleine bungalowtenten wegen tussen de 15 en 30 kg.

Opzetgemak
Het opzetten van een middelgrote noktent gaat vaak net zo snel als een boogstoktent, zeker als u wat ervaring hebt. Afhankelijk van de grootte en het daarmee samenhangend aantal stokken, scheerlijnen en afspanpunten, duurt het opzetten van een noktent tussen de vijftien en dertig minuten. Kleine, lichte bungalowtenten zijn niet zo populair, toch zetten ze vaak zeer snel op en bieden ze veel ruimte. Bovendien zijn ze goedkoop.

Vorm
Middelgrote noktenten zijn op een enkele uitzondering na van licht- en middengewicht katoenen doek gemaakt. Door hun vorm zijn noktenten goed bestand tegen harde wind en geschikt om te kamperen onder alle omstandigheden.

De variatie bij noktenten is groot: met één of twee slaapcabines, met of zonder achteringang of -uitgang, luifels, keukenuitbouw, vensters of extra leef- en bagageruimte. Noktenten zijn ook verkrijgbaar als combinatietent. Deze zijn in delen op te zetten zodat je een vierpersoonstent ook kunt gebruiken voor maar twee personen. Voor een kort verblijf zou je kunnen volstaan door slechts een gedeelte op te zetten door het tussenstuk of de keukenuitbouw weg te laten.

 
Reis informatie
- Onderweg
- Paklijst
- Ambassade
- Autovignet
 
Papierwinkel
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Carnets de Passage
- Dieren paspoort
- Gele boekje
- Groene kaart
- Int rijbewijs
- Reisverzekering
- Rijbewijs
 
Uitrusting
- Slaapmatten
- Slaapzakken
- Slaapzak Isolatie
- Slaapzak Dons
- Slaapzak Vezel
- Slaapzak Tijk
 
Tent keuze
- Seizoenen
- Onderhoud
- Materiaalkeuze
- Tent Boogstok
- Tent Katoen
- Tent Nylon
- Tent Noktent
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact