Uitrusting
Nederland is bij uitstek een kampeer land. Er zijn vele winkels te vinden waar je je spullen kan kopen. je hebt ruim de keuze uit allerlei soorten tenten, slaapzakken, kleding, kookgerei en accessoires om het kamperen tot een luxe te verheven. Omdat iedere reis, vakantie of uitstapje anders is kunnen we louter en alleen advies en tips geven over wat je eventueel mee kan nemen op je reis. ook hier geld weer, travel light and relaxed.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
Katoen
Katoenen tentdoek wordt onderverdeeld in drie verschillende soorten: lichtgewicht, middengewicht en zwaargewicht katoen.

Lichtgewicht katoen
Lichtgewicht katoen weegt 130 tot 180 gram per vierkante meter (gr/m²) en wordt gebruikt voor tweepersoons nok- en boogstoktenten maar ook voor gezinstenten.
Het lichtgewicht katoenen doek is geschikt voor rondtrekkende kampeerders die niet te veel gewicht mee willen nemen en vaak niet meer dan een paar dagen op dezelfde plek staan.

Middengewicht katoen
Deze soort katoen weegt 180 tot 220 gr/m² en wordt vooral toegepast bij noktenten die geschikt zijn voor langer verblijf op één plek.

Zwaargewicht katoen
Het zwaargewicht katoen weegt 220 tot 320 gr/m². Vooral grote bungalowtenten, noktenten en oppompbare tenten zijn ervan gemaakt.

Kwaliteit
Hoewel zwaargewicht katoen duurzamer is dan lichtgewicht, zegt dat weinig over de kwaliteit van het doek. Van invloed zijn de gebruikte weeftechnieken en impregneermiddelen. Katoen krimpt als het nat wordt, hierdoor maakt het zichzelf waterdicht als het regent. Om het te beschermen tegen vuil en ultraviolette straling wordt het doek geïmpregneerd. De impregneermiddelen maken het doek water- en vuilafstotend en weren zo rot en schimmel.
 
Voordelen katoen
-sterk
-ademend en vochtregulerend
 
Nadelen katoen
-droogt langzaam
-gevoelig voor vuil en schimmelvorming
-gevoelig voor ultraviolette straling

Onderhoud
Katoen moet goed droog zijn voordat de tent wordt opgeborgen. Nat opbreken kan, maar langer dan een, twee dagen mag de tent niet ingepakt blijven. Het doek wordt anders door schimmel aangetast. Het heet dan dat het weer in het doek zit en dat uit zich in kleine zwarte plekjes die niet meer te verwijderen zijn. Katoendoek wordt vaak voorzien van een schimmelwerende impregnering. De impregnering moet om de paar jaar volgens voorschrift van de fabrikant worden herhaald.

Onderhoud van doek begint al bij het opzetten van de tent. Staat de tent niet goed, dan kunnen de krachten op het doek verkeerd worden verdeeld. Dat kan leiden tot schade aan nokogen, ritsen, ramen, naden, afspanpunten en stokken. Tijdens het kamperen is het verstandig om de afspanpunten geregeld even na te lopen.

Verder is het zaak om het tentdoek schoon te houden en vlekken in een zo vroeg mogelijk stadium te verwijderen. Stof kan het beste met een zachte veger (met nadruk op zacht) worden weggeveegd. Schoonmaken van vervuild katoen is niet makkelijk. Plaatselijk kunt u alkalivrije zeep (babyzeep bijvoorbeeld) gebruiken. Spoel daarna goed uit en maak het tentdoek opnieuw waterdicht.


Levensduur
De levensduur hangt af van de omstandigheden tijdens het kamperen. Luchtvervuiling, zonnestraling (ultraviolet), natuurlijk vuil (vogelpoep, zand, zout water) en huishoudelijke verontreiniging (kookvlekken, frisdrank, wijn, zonnebrandolie) beperken in sterke mate de gebruiksduur van een katoenen tent.

Ook de kwaliteit van het doek maakt uit. Egaal- of dichtgeweven doek en doek dat vierkant is geweven (evenveel garens op de ketting en de inslagrichting) is sterker. Zwaargewicht katoen gaat met circa 30 tot 55 gebruiksweken langer mee dan middengewicht doek (30 tot 45 weken) en lichtgewicht doek (30 tot 40 weken).

 
Reis informatie
- Onderweg
- Paklijst
- Ambassade
- Autovignet
 
Papierwinkel
- Paspoort
- Identiteitskaart
- Carnets de Passage
- Dieren paspoort
- Gele boekje
- Groene kaart
- Int rijbewijs
- Reisverzekering
- Rijbewijs
 
Uitrusting
- Slaapmatten
- Slaapzakken
- Slaapzak Isolatie
- Slaapzak Dons
- Slaapzak Vezel
- Slaapzak Tijk
 
Tent keuze
- Seizoenen
- Onderhoud
- Materiaalkeuze
- Tent Boogstok
- Tent Katoen
- Tent Nylon
- Tent Noktent
 
 
 

2 C V T R A V E L

         
 
  © Copyright 2014 - 2cvTravel. All Rights Reserved.

ADVERTEREN   Disclaimer  Contact